Skip to Content
Vlamingen zijn mee met de nieuwste woorden

Vlamingen zijn mee met de nieuwste woorden

In deze Week van het Nederlands wilden Radio 1 en De Standaard wel eens weten hoe up to date of "chill" het taalgebruik van de Vlamingen is. Samen met de Universiteit Gent stelden ze een test op. De Vlamingen scoren gemiddeld 75% op de taaltest en zijn over het algemeen dus mee met woorden als skypen, plusmama of crowdfunding.

Op maandag 12 oktober werd het nieuwe Groene Boekje gepubliceerd. Dat boekje bevat zoals elke keer weer een resem nieuwe woorden. Maar hoeveel van de nieuwe woorden die jaar na jaar onze woordenschat verrijken, kent de Vlaming echt? Dat onderzochten Radio 1, De Standaard en professor Brysbaert van de Universiteit Gent in een online taaltest.

Daarin doen de Vlamingen het goed. De Vlamingen scoren gemiddeld 75%. Vooral de jongeren doen het goed. Niet alleen de twintigers maar ook de dertigers scoren met 80% hoger dan het gemiddelde. Dat de dertigers het zo goed doen, was tegen de verwachtingen in. Professor Brybaert had verwacht dat die groep een te druk dagelijks leven zou hebben om mee te zijn met de nieuwste woorden.

Vanaf 40 jaar is de Vlaming niet meer zo goed mee met de nieuwste woorden en lijkt de kennis ervan af te nemen naarmate het ouder worden. Opvallend is dan weer dan dat de 60'ers goed scoren voor typische nieuwswoorden zoals "oxi". Zij lezen dan ook vaak de krant of boeken. Jongeren scoren slechter op zulke woorden. 
 

Contacteer ons
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator Radio 1, VRT
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator Radio 1, VRT
Over VRT Radio

Meer informatie

Voor pers 
Hans Van Goethem
0471 13 90 46
02 741 90 25
hans.vangoethem@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT Radio
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos