Skip to Content
Vlaming vindt groene energie belangrijk (maar wil er niet extra voor betalen)

Vlaming vindt groene energie belangrijk (maar wil er niet extra voor betalen)

83% van de Vlamingen vindt het belangrijk dat een deel van onze energie groen is, maar het merendeel wil er niet extra voor betalen. Dat blijkt uit een onderzoek van het studiebureau GFK in opdracht van het consumentenprogramma De Inspecteur op Radio 2.
 

67% van de Vlamingen is ervan overtuigd dat we binnen vijftig jaar alleen nog maar hernieuwbare energie gaan gebruiken. 42% denkt dat die energie afkomstig van de wind zal zijn. 29,6% gelooft in zonne-energie en 18,3% in de warmte van de aarde als groene energiebron. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Radio 2-consumentenprogramma De Inspecteur. Daarvoor werden 1.008 Vlamingen ondervraagd die, wat leeftijd, geslacht en sociale klasse betreft, representatief zijn voor Vlaanderen.

Vlamingen vinden zonnepanelen te duur (maar weten niet hoeveel ze kosten)

De Radio 2-enquête focust voor een groot deel op zonnepanelen. Twee derde (59,2%) van de ondervraagden heeft geen zonnepanelen en wil er ook helemaal geen. Op de eerste plaats omdat ze de investering te groot vinden. Dat is merkwaardig want maar liefst 91% van de ondervraagden geeft toe dat ze niet weten hoeveel een zonnepaneleninstallatie kost. Van zij die beweren dat ze de kostprijs wél kennen, maakt bovendien minder dan de helft een juiste schatting van de prijs.

Daarnaast kiezen Vlamingen niet voor zonnepanelen omdat ze te oud zijn, hun dak niet geschikt is, ze huren of op een appartement wonen (plaats 2). Het feit dat de Vlaming moet betalen om de elektriciteit van hun zonnepanelen op het net te zetten, staat pas op de derde plaats. Het wegvallen van de subsidies (groenstroomcertificaten), staat op plaats 4.

Factuur belangrijker dan milieu

Een vierde van de ondervraagde overweegt om zonnepanelen te plaatsen. Als ze het zouden doen, dan zou de helft (49,3%) het doen omdat ze geloven dat daardoor de energiefactuur zal dalen. Slechts een vijfde zou het doen omdat ze aan het milieu denken. 

Goedkope elektriciteitsleverancier ok, maar zonder moeite aub

Ten slotte gaat de enquête van De inspecteur nog wat dieper in op de keuze voor de energieleverancies. Voor de Vlaming is de prijs doorslaggevend bij de keuze van een elektriciteitsleverancier: 38,2% kiest de leverancier op basis van de prijs. 

Toch doet 33% geen moeite om een nieuwe elektriciteitsleverancier te zoeken: de leverancier is van thuis uit meegekregen en is er dus als gewoonte, of de elektriciteitsleverancier was al geregeld in de woning. De Vlaming moet dus veel meer bewust gemaakt worden dat hij op elk moment een andere, goedkopere elektriciteitsleverancier kan zoeken.

Amper 12% van de ondervraagden vindt het aandeel groene stroom trouwens de reden om voor een (andere) elektriciteitsleverancier te kiezen. 

Op vrijdag 13 november is Vlaams minister van energie Annemie Turtelboom te gast bij Radio 2-inspecteur Sven Pichal. Tussen 8 en 9 uur geeft de minister commentaar op de resultaten van de enquête. 

Over VRT Radio

Meer informatie

Voor pers 
Hans Van Goethem
0471 13 90 46
02 741 90 25
hans.vangoethem@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT Radio
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos