Skip to Content
Violist en dirigent Sigiswald Kuijken krijgt Klara Carrièreprijs

Violist en dirigent Sigiswald Kuijken krijgt Klara Carrièreprijs

De Belgische violist en dirigent Sigiswald Kuijken (°1944) krijgt dit jaar de Klara Carrièreprijs. Met die prijs lauwert de radiozender van de openbare omroep jaarlijks iemand omwille van zijn of haar indrukwekkende loopbaan in de klassieke of jazzmuziek. Klara-nethoofd Chantal Pattyn overhandigt de muziekprijs zaterdag tijdens Klara in deSingel in Antwerpen, waar ook nog Klara's in zes andere categorieën worden uitgereikt. 

 

De Klara-medewerkers loven Kuijken vooral voor zijn gedrevenheid en zijn ondernemerschap. Kuijken geldt dan ook als de pionier op het vlak van de historische barokinterpretatie. Door zelfstudie verdiepte hij zich in de bouw en de speeltechnieken van oude instrumenten wat resulteerde in het definitief aanpassen van de speelwijze op barokviool sinds 1969. Daarnaast herontdekte hij de viola de spalla of schouderviool. Voor dat vergeten solistisch basinstrument schreef J.S. Bach naar alle waarschijnlijkheid zijn beroemde cellosuites. Kuijken liet het instrument nabouwen en stelde het al spelend voor aan het publiek.

In 1986 richtte hij samen met François Fernandez (viool), echtgenote Marleen Thiers (altviool) en broer Wieland (cello) het Kuijken Kwartet op voor het spelen van kwartetten uit de klassieke periode. Sinds 1998 brengt hij bij gelegenheid twee generaties Kuijken samen voor het uitvoeren van strijkkwartetten uit latere periodes (Debussy, Schumann, Beethoven, Schubert), vaak in combinatie met liederen gezongen en begeleid door dochters Marie Kuijken (sopraan) en Veronica Kuijken (piano).

Kuijken was tot 1996 docent barokviool aan het conservatorium van Den Haag en tot 2009 aan het conservatorium van Brussel. Daarbuiten is hij tot op heden een veelgevraagd gastdocent.

Sinds 1998 dirigeert Sigiswald Kuijken bij gelegenheid ook symfonieorkesten met een romantisch repertoire (Beethoven, Schumann, Brahms, Mendelssohn).

Klara-medewekers loven Kuijken

“Van pionier, rebel, vioolsolist, orkestaanvoerder, dirigent, ondernemer, gevestigde waarde,  internationale ster, docent, coach tot pelgrim en kluizenaar. Het charisma van Sigiswald is legendarisch. Zo ook zijn muzikaliteit." 
Producer Liesbet Vereertbrugghen

“De naam Kuijken staat voor kwaliteit. Het is een echt keursmerk geworden."
Presentatrice Nicole Van Opstal

“Gedurende zijn hele carrière heeft hij vastgehouden aan zijn  principes: vertrekken van de oude originele partituren en met oude authentieke instrumenten muziek maken.”
Oud-medewerker Johan Van Cauwenberge

“Hij blijft me verbazen en net die blijvende nieuwsgierigheid en verwondering, daar heb ik een hele grote bewondering voor.”
Producer Els ‘t Seyen

“Sigiswald is een man met heel veel moed en is soms zelfs een beetje koppig, maar dat heb je nodig in de wereld van de klassieke muziek.”
Presentator Mark Janssens

“Sigiswald heeft altijd een onblusbare gedrevenheid getoond. Hij was een rebel, een durver, een voortrekker: echt iemand die de Klara Carrièreprijs verdient.”
Presentatrice Lut Van der Eycken

“Hij verdient sowieso de Carrièreprijs. Vooral omdat hij een muzikant in hart en nieren is. Hij straalde zo klassieke muziek uit dat hij eigenlijk niet anders kon dan alleen maar gaan voor die klassieke muziek.”
Medewerker Renate Weytjens 

Laureaten Klara Carrièreprijs

2001 Walter Boeykens (1938-2013), klarinettist
2002 Rita Gorr (1926-2012), mezzosopraan
2003 Wannes Van de Velde (1937-2008), zanger
2004 Vic Nees (1936-2013), koordirigent en componist
2005 Paul Van Nevel (°1946), dirigent
2006 Frederik Devreese (°1929), componist en dirigent
2007 Toots Thielemans (°1922), mondharmonicaspeler
2008 René Jacobs (°1946), contratenor en dirigent
2009 Lucienne Van Deyck (°1940), mezzosopraan
2010 Jozef De Beenhouwer (°1948), pianist
2011 Philip Catherine  (°1942), jazzgitarist
2012 Zeger Vandersteene (°1940), tenor
2013 André Laporte (°1931), componist
2014 Philippe Herreweghe (°1947), dirigent

 

Contacteer ons
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator Klara, VRT
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator Klara, VRT
Over VRT Radio

Meer informatie

Voor pers 
Hans Van Goethem
0471 13 90 46
02 741 90 25
hans.vangoethem@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT Radio
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos