Verslag: Inspiratietweedaagse mediawijsheid in het onderwijs

vrijdag 10 en zaterdag 11 oktober, Radiohuis Leuven

De VRT zet in op mediawijsheid in het onderwijs. Daarom nodigde VRT Radio, in samenwerking met Canon Cultuurcel, Magda, Klasse en VIAA, 120 leerkrachten uit voor een inspiratietweedaagse op vrijdag 10 en zaterdag 11 oktober in het Radiohuis in Leuven. Via workshops en een bezoek aan de expo R100+, naar aanleiding van 100 jaar radio in België, ontdekten de deelnemers de mogelijkheden van radio in de klas, hoe je nieuws kan op maat van jongeren maakt of hoe je cultuur op een toegankelijke manier tot in de klas brengt.

Tijdens de voormiddag pikten leerkrachten, leerlingen en experts een live-uitzending mee van Hautekiet vanuit het Radiohuis in Leuven. Cultuur in de klas of op school. Het zou een evidentie moeten zijn, maar wat zegt de praktijk? Wat vinden leerlingen van cultuur in de klas? Deze en vele andere vragen waren voer voor discussie tussen leerkrachten, leerlingen, deskundigen en de luisteraars.

“In mijn klas hebben we het zowel over The Simpsons als The Raven. We experimenteren met cultuur.” - Lieze Bergen, leerkracht

Leerkrachten inspireerden elkaar met praktijkvoorbeelden rond cultuureducatie op school tijdens een ‘Edcamp’. Tijdens de sessies bracht Maarten Lauwaert van VRT Start Up het verhaal over nuuus.be, een nieuwe applicatie om nieuws op een toffe manier bij jongeren te brengen.

“Heel interessante applicatie, bruikbaar in de les als newsfeed.” – Mieke Paesen, leerkracht WICO Campus Mater Dei Overpelt over nuuus.be.

“Ik neem een positieve maar afwachtende houding aan. Ik heb het niet zo voor nieuws met een hoog entertainmentgehalte. Deze dag is wel een zeer goed initiatief” – Karel Willem, leerkracht derde graad Sint-Paulus Gent en St. Laureins in Zelzate over nuuus.be en de inspiratiedag.

Verder kwam ook Floris Daelemans van VRT Onderzoek en Innovatie langs om leerkrachten warm te maken om zelf radio te maken in de klas met smartphones.Tot slot was er ook nog tijd voor een rondleiding door de interactieve tentoonstelling rond 100 jaar radio en een actieve workshop ‘beeldgeletterdheid en fotografie door Evy Raes’.

"Leuke expo, zeker door de vele anekdotes. Aanrader voor secundaire scholen." - Elke van Canon Cultuurcel.

"Zeer mooie, interessante en interactieve tentoonstelling. Ik heb er van genoten!" - Els Cornelis uit Melle.

Op zaterdag toonden Wederik De Backer van VRT Radio en Lucas Derycke van productiehuis De Chinezen hoe je op een slimme manier audiotools kan gebruiken in de klas. Karen Vanderplaetse en Paulien De Wolf van VIAA, het Vlaams Instituut voor Audiovisuele Archivering, demonstreerden dan weer hoe je met het platform Testbeeld audiovisueel materiaal kan integreren in je les.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT Radio

Meer informatie

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Contact

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel

www.vrt.be