Skip to Content

Valentijnsenquête Radio 2: Wettelijk samenwonen populairder dan trouwen

Hoe populair is het huwelijk? Dat wilde Radio 2 wel eens weten naar aanleiding van Valentijn. De regionale redacties van de radiozender vroegen het aan alle 308 Vlaamse gemeenten. 293 daarvan hebben geantwoord. 

Steeds meer koppels kiezen voor het statuut van wettelijk samenwonend, het traditioneel burger huwelijk - trouwen voor de wet - moet wat terrein inleveren, behalve in Limburg. In vergelijking met tien jaar geleden is het aantal burgerlijke huwelijken stabiel gebleven, maar het aantal wettelijk samenwonenden is verdrievoudigd. Dat komt omdat mensen hun erfenissen en geldzaken willen regelen, al biedt het huwelijk toch meer wettelijke bescherming. Ook zouden mensen niet trouwen omdat ze bang zijn voor een eventuele (v)echtscheidingen.

Wettelijk samenwonen is gratis, maar wat kost het om op het gemeente- of stadhuis te trouwen?

Dat verschilt nogal van gemeente tot gemeente. 65% van de Vlaamse gemeenten hebben dagen waarop je gratis kan trouwen, meestal weekdagen en tijdens de kantooruren. Op zaterdag trouwen is duurder.

Hoewel het huwelijk zelf gratis kan, moet je vaak betalen voor het trouwboekje of een glaasje achteraf. Het goedkoopste trouwboekje krijg je in Willebroek voor 9,10 euro en het duurste in Diksmuide en Niel. Daar ben je 50 euro kwijt. Je bent trouwens niet verplicht om een trouwboekje te hebben, een gewoon attest van de gemeente volstaat.

De duurste plek om te trouwen is het Gravensteen in Gent. Om daar je ja-woord te geven betaal je 600 euro.

De trouwvriendelijkste gemeenten van Vlaanderen zijn Asse, Haacht, Hoeilaart, Kapelle-op-den-Bos, Ranst, Zandhoven, Laakdal, Merelbeke, Moorslede en Ardooie. Daar kan je altijd gratis trouwen, betaal je niks voor het trouwboekje en de gemeente trakteert achteraf op cava en fruitsap.

Liefhebbers van een speciale attentie trouwen misschien best in Opglabbeek of Spiere-Helkijn. In Opglabbeek krijg je een nestkastje van de gemeente, met een hartje als gat. In Spiere-Helkijn krijg van de gemeente een groot tafellaken en 6 servetten, geborduurd met het gemeenteschild.

Ontdek meer (regionale) resultaten van de Valentijnsenquête van Radio 2 via radio2.be.

Contacteer ons
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator Radio 2, VRT
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator Radio 2, VRT
Over VRT Radio

Meer informatie

Voor pers 
Hans Van Goethem
0471 13 90 46
02 741 90 25
hans.vangoethem@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT Radio
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos