Skip to Content
Valentijn: Radio 2 verspreidt liefdesliedjes

Valentijn: Radio 2 verspreidt liefdesliedjes

Naar aanleiding van Valentijn op zaterdag 14 februari verspreidt Radio 2 in elke Vlaamse provincie een liefdesliedje. De nummers werden geschreven door vijf bekende artiesten: Bart Herman (West-Vlaanderen), Els De Schepper (Oost-Vlaanderen), Guy Swinnen (Vlaams-Brabant), Andrea Croonenberghs (Limburg) en Barbara Dex (Antwerpen).

OVER DE LIEDJES

West-Vlaanderen: Bart Herman - "Den 1ste pieper"

Herinner jij je je eerste "pieper" (kus)? Bart Herman alvast wel. “Een beetje bizar, maar wel bijzonder grappig." 
Bart schreef er een liedje over. Niet over zijn eerste pieper, maar over een vrouw die hij graag voor de eerste keer zou willen zoenen. Is ze echt of niet? Dat laat hij in het midden.

“De eerste kus met een geliefde vind ik zeer erotisch. Het is iets dat je nog nooit hebt beleefd. Orgastisch eigenlijk”. De eerste woorden van zijn song kwamen dan ook meteen vanzelf. En het is een klein, intiem liedje geworden. Heel herkenbaar. Het doet je spontaan glimlachen.  Een Valentijnslied met een lichte countrysaus. 

Oost-Vlaanderen: Els De Schepper - “Zot van Oa”

Wie konden we beter vragen om het Valentijnslied voor Radio 2 Oost-Vlaanderen te zingen dan een romantische ziel als Els De Schepper? “Het nummer gaat over een langere liefdesrelatie”, vertelt Els. “Iemand zegt tegen z’n partner: 'Zoveel jaren later is er nog altijd vuurwerk tussen ons, en ben ik nog altijd zot van jou'”. De muziek is geschreven door Stefaan Fernande, die in het verleden ook al heel wat nummers schreef voor Clouseau. Voor de tekst werkten Stefaan Fernande en Els De Schepper samen. De opnames van het Valentijnslied gebeurden niet in een klassieke, koele radiostudio, wel in een idyllisch boerderijtje in Hansbeke, tussen de velden. Els De Schepper noemt zichzelf "de koningin van de kerstversiering", en ze toverde de opnamestudio om tot een gezellige plek vol lichtjes, pluimpjes, parelkettingen en véél rood. In totaal namen de opnames vier dagen in beslag, want eerst kwamen een drummer, strijkers, een hoornspeler en een gitarist de muziek inspelen. En daarna was het dus de beurt aan Els De Schepper om het liedje in te zingen. Valentijn viert Els liever niet alleen op 14 februari: “Ik probeer de mensen om me heen veel vaker te zeggen dat ik hen graag zie”. 

Vlaams-Brabant: Guy Swinnen  - ”Dadich oech gejere zien”  

Dadich oech gejere zien dat weet ge wel. Guy Swinnen beschrijft in zijn Valentijnslied een langdurige liefdesrelatie. Een liefde die, naar eigen zeggen, heel diep zit en niet kapot te krijgen is. Ver moest Guy alvast niet zoeken, want hij haalde voldoende inspiratie uit zijn eigen liefdesleven. Enerzijds is het liedje een ode aan zijn huidige vrouw, anderzijds komt ook zijn eerste lief aan bod. Geen typisch liefdeslied, maar een up-temponummer in het Diesters dialect.

Swinnen:  “Ik heb geprobeerd om enkele bekende plekjes in Diest in de tekst te verwerken. Het is een liefdesliedje dat een gelukkige langdurige relatie beschrijft met een vleugje nostalgie en jeugdherinneringen. Ik wilde er perse geen ballad van maken, vandaar dat ik gekozen heb voor een pop-rock arrangement. En wie is er beter dan de Guy Swinnen Band om zo’n nummer op te nemen? Ik ben met hen in The Dungeon in Lier gaan opnemen met Filip Goris als technieker en mixer.”

Limburg: Andrea Croonenberghs - Gelèk 

Hoewel Andrea Croonenberghs een geboren en getogen Genkenaar is, spreekt ze het Genker toch niet vloeiend. Niet zo verrassend aangezien Andrea als omroepster de kijker wekelijks in vlekkeloos Vlaams toespreekt. Maar voor het Limburgse Valentijnslied heeft ze zich volledig ondergedompeld in het dialect van haar geboortestreek. Gelukkig kreeg ze wat hulp van De Rollezengers, een mannenkoor dat oude Genkse volksliederen zingt. En het resultaat mag er wezen. "Gelèk", Genker voor "geluk", is een nummer over de eenvoud van gelukkig zijn en hoe liefde soms in de kleine dingen zit.

Antwerpen: Barbara Dex & Petticoat - "Ik zen zoe blij"

Met de Geelse meidengroep Petticoat en producer Tom Van Stiphout vond Barbara Dex goede bondgenoten voor een blij en up-tempo-liedje. Want dat moest het absoluut zijn voor Barbara. Ze is immers nog altijd superblij met haar man Patrick, met wie ze dit jaar 15 jaar getrouwd is. 

Contacteer ons
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator Radio 2, VRT
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator Radio 2, VRT
Over VRT Radio

Meer informatie

Voor pers 
Hans Van Goethem
0471 13 90 46
02 741 90 25
hans.vangoethem@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT Radio
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos