Skip to Content

Radiozender Klara reikt "Klara's" uit

Vandaag reikte Klara naar jaarlijkse gewoonte de Klara's, de klassieke tegenhanger van de Mia's, uit. Dat geneurde op het evenement Klara in deSingel in Antwerpen. Eerder kondigde de radiozender al aan dat dirigent Philippe Herreweghe dit jaar de Klara Carrièreprijs krijgt. De andere winnaars werden vandaag bekendgemaakt. Een professionele jury van Klaramedewerkers koos de winnaars in vier categorieën. De publieksprijs in de categorie "Jonge belofte" ging naar de jonge Belgische klarinettiste Annelien Van Wauwe. 

Hieronder vindt u een overzicht van alle winnaars van de Klara's 2014.

Jonge belofte: Annelien Van Wauwe (publieksprijs, stemming via klara.be)

De jonge Belgische klarinettiste en laureate van de prestigieuze 61e "Internationaler Musikwettbewerb der ARD München" Annelien Van Wauwe startte haar muzikale loopbaan op haar achtste bij Henri De Roeck in Sint-Niklaas. Annelien heeft een voorliefde voor oude muziek en studeerde historische klarinet bij Eric Hoeprich aan het CNSMDP in Parijs en aan de Musikhochschule Trossingen in de klas van Ernst Schlader. Annelien Van Wauwe is laureate van talrijke internationale wedstrijden. Als soliste speelde ze met vele Europese orkesten waaronder het Brussels Philharmonic Orchestra, het Orchestre de Chambre de Genève en het Wiener Kammerorchester.

Musicus van het jaar: Goeyvaerts strijktrio

Het Goeyvaerts strijktrio werd opgericht in 1997 door cellist Pieter Stas en violisten Kristien Roels en Kris Mathynssens. De naam van het trio is een eerbetoon aan de Belgische componist Karel Goeyvaerts. Het trio speelt voornamelijk muziek uit de 20e en 21e eeuw. Wanneer ze optreden, spelen ze zoveel mogelijk zonder partituur voor een optimaal contact met het publiek. 

Muziekevenement: Belfius Classics

Sheva Tehoval, de broers Kolacny, Robert Groslot en Liebrecht Vanbeckevoort wonnen ooit Belfius Classics. Dat is geen toeval, want het prestigieuze concours is sinds 1965 een springplank voor talent uit academies voor muziek en woordkunst. Belfius Classics zoomt bewust in op die academies, omdat ze kwaliteitsvol, lokaal verankerd en toegankelijk zijn. In 2014 vond de vijftigste en laatste editie van het evenement plaats.

Vlaamse cd-productie klassiek: Brockes-Passion - R. Keiser Les Muffatti en Vox Luminis 

Het was René Jacobs die in 2000 de naam Reinhard Keiser op de kaart zette met de opname van de opera "Croesus". Veertien jaar later is het Peter van Heyghen die hem definitief uit de vergetelheid haalt met de opname van de "Brockes-passie" (1712). Als invloedrijk componist van hoofdzakelijk opera’s wendt Keiser ook trucjes uit de opera aan in dit passieoratorium, met als effect een sublieme weergave van het lijdensverhaal van Christus in al zijn kwetsbare menselijkheid. Deze partituur op kamermuziekformaat levert tedere muziek op, afwisselend in bezetting, boeiend qua verloop, vol prachtige solo’s, zowel voor de zangers als de instrumenten. Opvallend zijn de zin voor detail en integriteit van de uitvoering, nergens geschaad door overdreven emoties of virtuoze egotripperij. De cast is top, met sopraan Zsusi Toth, tenor Jan van Elsacker en de bas Peter Kooij. Dit prestigieuze project is een unicum en geeft Reinhard Keiser zijn vergeten glans terug. 

Vlaamse cd-productie jazz: Coming Home - Bas Bulteel Trio

Pianist Bas Bulteel liet zich voor zijn debuut “Coming Home” omringen door meer muzikaal kruim, met name contrabassist Bart Denolf (Toots Thielemans) en drummer Bruno Castellucci (Philip Catherine, Toots Thielemans).  Het werd een ode aan het traditionele pianotrio, maar met een onmiskenbare eigen sound. Het resultaat is een boeiende en kleurrijke plaat die vooral verrast door haar eenvoud en opvalt door Bulteels eigen composities. De mooi uitgebalanceerde solo’s getuigen van raffinement  en de ritmesectie begeleidt Bas/de piano met een delicate subtiliteit. Deze plaat fonkelt in alle bescheidenheid.

Contacteer ons
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator Klara, VRT
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator Klara, VRT
Over VRT Radio

Meer informatie

Voor pers 
Hans Van Goethem
0471 13 90 46
02 741 90 25
hans.vangoethem@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT Radio
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos