Skip to Content
Radio 2 en vzw On Wheels realiseren droom rolstoelgebruiker Michiel

Radio 2 en vzw On Wheels realiseren droom rolstoelgebruiker Michiel

Feestelijke lancering van app On Wheels op dinsdag 7 april in Gent

Precies twee jaar nadat Michiel Desmet na een tragisch busongeval in Thailand in een rolstoel terechtkwam, is de app On Wheels klaar. In de app hebben de vzw On Wheels en Radio 2 de rolstoeltoegankelijkheid van café’s, restaurants, winkels, openbare gebouwen, bezienswaardigheden, toiletten en aangepaste parkeerplaatsen in vijf Vlaamse steden in kaart gebracht: Gent, Brugge, Antwerpen, Kortrijk en Hasselt. Rolstoelgebruikers kunnen zo op een gemakkelijke manier gebouwen vinden waar de drempel laag genoeg is en de deur breed genoeg om binnen te rijden.  

Van nachtmerrie naar droom

Voor Michiel komt een grote droom uit. Na zijn ongeval ontdekte hij dat hij als jonge gast in een rolstoel geen kant meer op kon. Overal hoge drempels en hindernissen, een zogenaamd rolstoeltoegankelijk toilet op de eerste verdieping, maar er was alleen een trap. Een nachtmerrie. De frustratie was groot.

Maar Michiel wou het daar niet bij laten. In het Radio 2-programma De Madammen vertelde hij over zijn droom. Hij wou een app maken om rolstoeltoegankelijkheid in kaart te brengen. Maar dat kon hij niet alleen. Daarvoor had hij vrijwilligers nodig, Veel vrijwilligers. 

 

Duizenden vrijwilligers op pad om te meten

Tijdens de Week van de toegankelijkheid in het najaar van 2014 lanceerden de Radio 2-Madammen de actie Help Michiel. Radio 2 bracht als grootse familie een massa volk op de been om gebouwen te gaan opmeten in vijf steden. Hoe hoog is de drempel? Hoe breed is de deur? Is er een toegankelijk toilet? De actie vond een brede weerklank in de pers. En er kwamen positieve reacties vanuit de politiek.  

In het voorjaar van 2015 werd dat nog eens overgedaan. Toen gingen 2000 studenten met het meetlint op pad om, samen met Radio 2, in vijf steden deuren en drempels te gaan opmeten in het kader van de actie Hart voor de Zorg.  

 

Work in progress

In de app On Wheels zijn nu al voor vijf steden opmeetgegevens ingebracht zijn, maar het is een work in progress. Gebruikers kunnen zelf verder blijven opmeten en aanvullen, ook voor andere steden en gemeenten. Dit is dus nog maar het begin. Zelfs uit het buitenland is er interesse voor de app On Wheels.

De lancering van de app On Wheels vindt plaats op dinsdag 7 april in de Ghelamco Arena in Gent om 10 uur. Meter van On Wheels Anja Daems van De Madammen op Radio 2 is erbij en zal verslaggeving doen in De Madammen. De “rolmeter” van On Wheels, Marieke Vervoort is er ook graag bij.  De Ghelamco Arena is Gent is trouwens een  schoolvoorbeeld van rolstoeltoegankelijkheid. 

De app On Wheels vind je in de appstore en werd gerealiseerd  door vzw On Wheels in samenwerking met Radio 2, Stad Gent, Deloitte, IBM, Comcommon en Dag van de Zorg.  

UITNODIGING PERSVOORSTELLING "ON WHEELS"

Datum: 7 april 2015
Plaats: Ghelamco arena, Ottergemsesteenweg Zuid 808, 9000 Gent
Parking A aan tribune 1
Zaal: Business Seats restaurant op de 3de verdieping
Ontvangst: 9.30 uur

Graag voor maandag 6 april uw aanwezigheid bevestigen via pieter.vaneyndhoven@vrt.be

 

 

Contacteer ons
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator Radio 2, VRT
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator Radio 2, VRT
Over VRT Radio

Meer informatie

Voor pers 
Hans Van Goethem
0471 13 90 46
02 741 90 25
hans.vangoethem@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT Radio
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos