Skip to Content

Radio 2 brengt pilootaflevering oorlogsluisterspel Café Cuba

Uitzending op maandag 4 augustus

Op maandag 4 augustus 2014 is het precies honderd jaar geleden dat het Duitse leger ons land binnenviel. Die dag zendt Radio 2 de twintig minuten durende pilootaflevering uit van Café Cuba, een luisterspel over vriendschap, liefde en kunst tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog.

Het verhaal

Café Cuba vertelt het verhaal van Koenraad Verstockt (Stef Aerts) en zijn familie. Koenraad is een jonge kunstenaar die soldaat wordt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Al in de eerste weken leert hij de vrolijke mondharmonica-speler Pierre De Graeve (Bert Huysentruyt) kennen. De artistieke Koenraad wordt al snel aangesteld als observator en brengt met precisie de vijandelijke linies in beeld. Maar daarnaast probeert hij zich tijdens de bittere oorlogsjaren ook te verdiepen in zijn schilderkunst. Ondertussen zorgt Pierre met zijn mondharmonica voor een vleugje verlichting. De twee vrienden worden al snel elkaars steun en toeverlaat. Op een dag krijgt Koenraad bezoek van de Amerikaanse reporter James Cullem (Herbert Flack), die meteen de waarde van zijn talent erkent. Cullum zal Koenraad steunen in zijn zoektocht naar zijn kunstenaarschap. 

Terwijl Koenraad het vaderland verdedigt, proberen zijn vader François (Gène Bervoets) en zijn beste vriend Kamiel (Mathias Sercu) te overleven in het bezette Antwerpen. Koenraads zus Johanna (Ruth Bastiaensen) werkt als verpleegster in hospitaal l’ Océan in de Panne, waar ze gewonde soldaten verzorgt. August (Jonas Vermeulen), de broer van Koenraad, is eveneens soldaat. Hij raakt gewond en wordt  naar Engeland gebracht voor verzorging. Door een speling van het lot zal hij daar de oorlog vanop een afstand beleven.

Najaar

De hele reeks – 46 afleveringen lang –  is vanaf 8 september dagelijks te horen op Radio 2. De laatste aflevering wordt uitgezonden op 11 november, Wapenstilstand.

Café Cuba is een realisatie van Radio 2 in samenwerking met Het Geluidshuis en Gone West.

Pilootaflevering Café Cuba: op maandag 4 augustus om 17.00 uur in Avondpost (na het nieuws) op Radio 2.

Over VRT Radio

Meer informatie

Voor pers 
Hans Van Goethem
0471 13 90 46
02 741 90 25
hans.vangoethem@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT Radio
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos