Skip to Content

Radio 1 stelt najaar voor

Radio 1 is klaar voor een nieuw radioseizoen. Vanaf 1 september kiest de informatiezender van de openbare omroep voor nog duidelijkere afspraken met actualiteit, muziek, sport en cultuur in het programmaschema.

Op 1 september start het najaar op Radio 1 en zijn ook de vertrouwde nieuws- en actuaprogramma's terug. De ochtend (6-9 uur), met nieuwkomer Ruth Roets naast Xavier Taveirne, en Hautekiet (9-10 uur) trekken er al tijdens de eerste week van het nieuwe radioseizoen op uit en maken van 1 tot en met 5 september vanuit vijf verschillende scholen een themaweek rond onderwijs in Vlaanderen. Ook Nieuwe feiten (12-13 uur) en Vandaag (16-19 uur) zijn terug van weggeweest.

De bende van Annemie

Daarnaast zijn er een aantal wijzigingen dit najaar. Zo wordt De bende van Einstein vanaf september De bende van Annemie. Lotte De Caluwé kan omwille van persoonlijke redenen het programma niet langer presenteren aan de zijde van Kristien Maes. In De bende van Annemie kijkt Annemie Peeters vol verwondering naar het leven en dat van haar luisteraars.

Annemie Peeters: "Alles wat er in de grote wereld gebeurt, gaat altijd over u, veel vaker dan u denkt."

Annemie leest vanuit dat standpunt de krant, luistert naar de radio, kijkt naar tv, hoort wat er in de wereld gebeurt, en vervolgens betrekt ze alles op de luisteraar. De oorlog in het Midden-Oosten, net zo goed als dreigende stroompannes. Evoluties in de wetenschap, net zo goed als historische feiten van lang geleden. Ze grijpen in, in ons leven, maken ons soms blij en soms bang, intrigeren ons en doen af en toe de wenkbrauwen fronsen. Soms is het verband niet vanzelfsprekend, maar Annemie vraagt wel door tot ze er helemaal achter is en stuurt haar reporters uit om het verder uit te zoeken.

Muziek en sport

Radio 1 gaat vanaf september voor duidelijkere afspraken met muziek en sport in zijn schema. "Vanaf dit najaar is er in de hoogste voetbalklasse ook wekelijks een match op vrijdag", legt nethoofd Filip Pletinckx uit. "Daarom gaan we in het weekend voluit voor sport." Elke vrijdag-, zaterdag- en zondagavond is er Sporza op Radio 1 (20 tot 23 uur).

Op weekavonden staat muziek centraal. Van maandag tot en met donderdag is Ronald Verhaegen de vaste gids in het nieuwe muziekmagazine Roxy.

Ronald Verhaegen: "Roxy zit strak, gaat vooruit, heeft humor en is serieus. En ook een tikje mysterieus. Zoals het past bij een avondlijke sfeer. Bij Roxy voel je de polsslag van goede muziek, kan je muziek ontdekken, verdieping vinden, meningen horen en die ook zelf geven."

Annelies Moons vervangt Ronald in het blok van 13 tot 16 uur. Moons begeleidt de Radio 1-luisteraars op een muzikale manier doorheen de namiddag in Monschau.

Cultuur

Bar du matin, het cultuurprogramma van Radio 1, kende in het voorjaar een sterke start met fel gesmaakte live-uitzendingen vanuit onder meer Bozar, Museum M en Z33. Bij het begin van het nieuwe seizoen trekt Annemie Tweepenninckx er opnieuw op uit. Zo beleven Radio 1-luisteraars het Theaterfestival in Antwerpen vanop de eerste rij. Op zondag 7 september ontvangt Annemie belangrijke theatergasten in deSingel in Antwerpen, het kloppend hart van het festival. Juryvoorzitter Helmut Lotti komt getuigen over zijn selectie, en zingen natuurlijk. Nele Van den Broeck relativeert zichzelf weg in hilarische Engelse liedjes. En ook Guy Cassiers, van wie maar liefst drie producties van zijn Toneelhuis geselecteerd zijn voor het festival, is de gast van Annemie.

Twee weken later trekt Bar du matin opnieuw naar Antwerpen. Vanop de vijfde verdieping van het MAS opent Annemie Tweepenninckx de tentoonstelling “Heilige plaatsen, heilige boeken”.

Het hol van de Leeuw

Dit najaar programmeert Radio 1 een nieuwe reeks van Het hol van de Leeuw. Elke zondagmiddag van 13 tot 14 uur neemt Rick de Leeuw een frisse duik in het muzikale geheugen van onze lage landen.

Rick de Leeuw: "Waar Louis Neefs gebroederlijk de ether deelt met de Jeugd van Tegenwoordig en Conny Vandenbos behaaglijk aanschurkt tegen Flip Kowlier. Altijd verrassend en strikt Nederlandstalig."

Het einde van de zomer

Op vrijdag 29 augustus zet Radio 1 een orgelpunt achter de zomer met een extra lange aflevering van De zomer van 2014. Van 9 uur 's morgens tot middernacht vervolledigen de Radio 1-luisteraars en Evert Venema, bijgestaan door gastpresentatoren Adriaan Van den Hoof, Thomas Vanderveken, Otto-Jan Ham en Luc Janssen, de lijst met 2014 nummers die de zomer kleur geven.

 

 

 

 

 

Over VRT Radio

Meer informatie

Voor pers 
Hans Van Goethem
0471 13 90 46
02 741 90 25
hans.vangoethem@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT Radio
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos