Radio 1-programma De ochtend evalueert Belgische justitie

Radio 1-programma De ochtend evalueert Belgische justitie

Special n.a.v. eerste verjaardag justitiehervorming, live vanuit het jusitiepaleis in Antwerpen

Maandag 30 maart 2015 — Op woensdag 1 april zal het dag op dag een jaar geleden zijn dat het gerechtelijk landschap in België hervormd werd. Een jaar na datum gaat het Radio 1-programma De ochtend na of het gerecht in ons land haar werk goed doet en hoe de ideale justitie eruit zou zien. Xavier Taveirne en Ruth Roets zenden live uit vanuit het Vlinderpaleis, het justitiepaleis in Antwerpen. Minister van Justitie Koen Geens is hun gast.

De ideale justitie lost misdrijven op en voorkomt nieuwe misdrijven. De ochtend zoekt uit hoe veilig ons land is en hoe we recidive kunnen tegengaan.

Is het gerecht ook echt rechtvaardig? Criminelen die vrijkomen door procedurefouten, dat strookt niet met ons rechtvaardigheidsgevoel. Hoe kan dat beter?

In de ideale wereld is justitie ook klantvriendelijk. Hoe dicht moet het gerecht bij de burger staan? En waarom moeten bepaalde geschillen jarenlang aanslepen? Hoe kan het vlotter en efficiënter?

De ochtend legt de vragen voor aan minister van Justitie Koen Geens

De ochtend-special over 1 jaar justitiehervorming: op woensdag 1 april van 6 tot 9 uur vanuit het justitiepaleis in Antwerpen