Skip to Content
Radio 1-luisteraars kiezen het beste boek

Radio 1-luisteraars kiezen het beste boek

Radio 1 gaat samen met zijn luisteraars op zoek naar de beste Nederlandstalige boeken van de voorbije 25 jaar. Luisteraars kunnen via radio1.be hun stem uitbrengen en zo hun eigen canon samenstellen van boeken die het eeuwige leven verdienen. 

Eerder dit jaar publiceerde de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) de canon van de Nederlandse literatuur. Om een plaats in de lijst te verdienen moest je als auteur wel overleden zijn en je boek mocht niet voor 1990 gepubliceerd zijn.

Lanoye of Aspe?

In de aanloop naar de boekenbeurs wil Radio 1 daarom wel eens weten welke Nederlandstalige boeken van de afgelopen 25 jaar - gepubliceerd na 1990 dus - je absoluut gelezen moet hebben. "Kartonnen dozen" van Tom Lanoye of "Oorlog en terpentijn" van Stefan Hertmans? Of toch eerder "Pitbull" van Luc Deflo of "Vagevuur" van Pieter Aspe? 

Online stemmen

Radio 1 vroeg aan een literair panel om een suggestielijst samen te stellen. een lijst met bekende en minder bekende titels. In de lijst staan geen auteurs die al in de canon van de Kantl voorkomen. Die hebben hun eeuwigheidswaarde al bewezen. 

Luisteraars kunnen vanaf vandaag tot 11 november stemmen op hun favoriete boek uit de lijst of er zelf een voorstellen. Elke roman of poëziebundel kan, zolang hij maar na 1 januari 1990 is verschenen.Vanaf 28 oktober tot aan de slotshow op Wapenstilstand gaat Friedl' Lesage elke dag van 19 tot 20 uur in Het beste boek op Radio 1 dieper in op de keuze van de luisteraar. 

Het beste boek: een samenwerking van Radio 1, Knack, Vlaams-Nederlands huis deBuren en de KANTL.

Contacteer ons
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator Radio 1, VRT
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator Radio 1, VRT
Over VRT Radio

Meer informatie

Voor pers 
Hans Van Goethem
0471 13 90 46
02 741 90 25
hans.vangoethem@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT Radio
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos