Skip to Content
Radio 1 en Klara vieren 100 jaar Billie Holiday

Radio 1 en Klara vieren 100 jaar Billie Holiday

Op 7 april 2015 zou de Amerikaanse zangeres Billie Holiday honderd jaar geworden zijn. In de aanloop naar die verjaardag vieren Klara en Radio 1 een van de meest invloedrijke artiesten uit de jazzgeschiedenis. Samen met Kurt Overbergh, artistiek directeur van de AB, gaan de zenders op zoek naar de muzikale roots van Billie Holiday. Op 7 april zelf is er livemuziek.

Muzikale citytrip naar New York

In de aanloop naar de honderdste verjaardag van Billie Holiday op 7 april is er vanaf maandag 30 maart tot en met donderdag 2 april de vierdelige reeks Billie Holiday in New York in Roxy (20-23 uur) op Radio 1. Presentatrice Annelies Moons en AB-directeur Kurt Overbergh trokken naar The Big Apple, op zoek naar de mijlpalen uit Holidays periode in New York. Het resultaat is een radiofonische roadtrip met interviews, getuigenissen en veel muziek;

Billie's verjaardag: livemuziek van Dani Klein en Dez Mona

Op 7 april viert Radio 1 een eeuw Billie Holiday met de verjaardagsuitzending Billie Holiday at the Roxy (20-23 uur), live vanuit studio Marconi op de VRT. Luc Janssen presenteert en selecteert de mooiste muziek van en verhalen over Billie Holiday. Dani Klein en Dez Mona brengen hulde aan Holiday met livemuziek.

Zeldzame opnames en unieke interviews

7 april is voor Klara dan weer het startschot van de radioreeks Billie's Birthday. Tot 16 april duikt Rob Leurentop in het leven en oeuvre van de jazzzangeres. Naast de klassiekers laat hij zeldzame opnames en unieke interviews horen. En hij werpt een kritische blik op de mythevorming rondom Billie Holiday.

Ook Rob krijgt het gezelschap van Kurt OverberghSamen reconstrueren ze Billie's muzikale wortels en haar eerste stappen in de New Yorkse muziekscene. Daarnaast onderzoeken ze hoe de songs van Holiday beïnvloed werden door haar tumultueuze privéleven en de spanningen tussen blank en zwart in de VS.

Ook Martin Schouten, auteur van het eerste Nederlandstalige boek over Billie Holiday, is te gast. Hij gaat dieper in op Billie’s samenwerking met tenorsaxofonist Lester Young, het mooiste muzikale duo uit de jazzgeschiedenis.

Sopraan Claron McFadden reflecteert over Billie's unieke stem en haar impact op de muziekwereld vandaag.

 

Billie Holiday in New York, van 30 maart tot 2 april in Roxy (20-23 uur) op Radio 1. Met Annelies Moons en Kurt Overbergh

Billie Holiday at the Roxy, op 7 april van 20 tot 23 uur op Radio 1. Met Luc Janssen

Billie's Birthday, van 7 tot 9 en van 13 tot 16 april tussen 17 en 18 uur op Klara. Met Rob Leurentop en Kurt Overbergh

 

 

Contacteer ons
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator Radio 1 & Klara, VRT
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator Radio 1 & Klara, VRT
Over VRT Radio

Meer informatie

Voor pers 
Hans Van Goethem
0471 13 90 46
02 741 90 25
hans.vangoethem@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT Radio
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos