Skip to Content

Nikeli De Ceuninck wint jubileumeditie Belgodyssee

Koning Filip overhandigt prijs

De Nederlandstalige Nikeli De Ceuninck en de Franstalige Mariam Alard zijn de grote winnaars van Belgodysse 2014. De wedstrijd, een samenwerking tussen het Prins Filipfonds, de VRT en RTBF, bekroont al tien jaar beloftevolle, jonge journalisten. Koning Filip maakte de namen van de winnaars bekend tijdens een feestelijke avond in de gebouwen van de VRT en RTBF aan de Reyerslaan in Brussel. Nikeli en Mariam mogen zes maanden aan de slag bij respectievelijk Radio 2 en VivaCité.

Gemengde huwelijken

Belgodyssee is een initiatief van Radio 2, VivaCité, Metro, l’Avenir en het Prins Filipfonds en krijgt de steun van de Kanselarij van de Eerste Minister. Jonge kandidaat-journalisten uit de drie Gemeenschappen van het land werken in duo een reportage uit in het kader van een jaarlijks wisselend thema. Dit jaar was dat thema ‘gemengde huwelijken’. De zestien geselecteerde reporters, acht duo’s, uit noord en zuid gingen op zoek naar koppels die mekaar over de taalgrens heen vonden en samen hun leven uitbouwden. 

Nikeli De Ceuninck trok samen met zijn Franstalige collega Maud Steinbach naar het sterrenrestaurant "Comme chez soi" in Brussel. Zij maakten een reportage over het koppel dat het restaurant tot een succes maakte: Pierre en Marie Thérèse Wynants. De liefde tussen Marie Thérèse en Pierre groeide letterlijk tussen de potten en de pannen, in de keuken van hun restaurant. Pierre en Marie Thérèse zijn al sinds 2006 met pensioen, maar zijn nog erg betrokken bij het restaurant.   

Springplank

Nikeli is 21 en komt uit Beernem. Al vanaf zijn elfde is hij gepassioneerd bezig met radio.  Presenteren, jingles maken, een radiowebsite runnen, hij doet het allemaal. Dankzij de overwinning kan Nikeli volgend jaar zes maanden aan de slag bij Radio 2, een mogelijke springplank naar een carrière in de journalistiek. 

Ook Tiffany Mestdagh en Eline Vandenbroucke in de prijzen

Eline Vandenbroucke uit Antwerpen werkte zeer goed samen met haar Franstalige collega Martin Caulier.   Ze zochten gemengd liefdesgeluk op de boerderij bij Françoise en Geert, tussen 350 vleeskoeien Zij kregen de prijs voor de beste samenwerking.

Tiffany Mestdagh uit Rekkem maakte een reportage over een trouwpartij op het gemeentehuis van Wemmel.  Ze maakte er niet alleen een mooie radioreportage over, maar ook een uitstekend krantenartikel voor Metro.

Zowel Nikeli, Eline als Tiffany studeren Journalistiek aan de Thomas More Hogeschool in Mechelen.  

Getuigenissen

Niet enkel de winnaars kunnen trouwens profiteren van de ervaring die ze opdoen door Belgodyssee. De afgelopen jaren waren er 160 laureaten waarvan meerdere in de journalistiek terecht kwamen. 

“Belgodyssee was één grote speeltuin waarin je vrij kon doen wat je wilde, maar waarin je ook goed werd gestuurd naar een professioneel product. Dat was stresserend, maar het pushte je ook. Dat zoiets kan, zonder ervaring in het bad worden gegooid, vond ik ongelooflijk fijn.”

Johanna Laurent nam in 2012 deel aan Belgodyssee. Ze won de prijs voor de geschreven pers en is sinds dit jaar redactrice binnenland bij De Morgen. 

 

“Het was voor mij de allereerste kennismaking met het vak, nog voor mijn stage. Toen ze bij Radio 2 Limburg een week zonder presentator zaten, kwamen ze mij daarvoor vragen. Die allereerste presentatieopdracht heb ik aan de wedstrijd te danken en dat was mijn eerste voet binnen bij de VRT.”

Joris Vergeyle deed mee in 2005 en werkt sinds 2007 voltijds voor Radio 1, sinds kort voor de radionieuwsdienst. 

 

“Belgodyssee draagt naar mijn gevoel echt bij aan de contacten tussen de Gemeenschappen, hoe moeilijk dat in de praktijk soms ook is. Na Belgodyssee ben ik ook actiever het andere landsdeel gaan opzoeken. Ik geloof ook niet in het doemdenken hierover: volgens mij zijn er heel wat mooie initiatieven.”

Doruntina Islamaj maakte deel uit van de lichting 2011 van Belgodyssee. Ze werkt momenteel als redacteur voor het tv-programma Terzake op Eén

Dit bericht staat onder embargo tot 19 uur. De winnaars weten nog niet dat ze in de prijzen zullen vallen. Gelieve hen dus niet te contacteren voor een reactie.

Beluister hier de winnende reportage: http://www.radio2.be/pers-onder-embargo 

Persfoto's van de uitreiking zijn vanavond beschikbaar via http://pers.vrt.be.

 

Over VRT Radio

Meer informatie

Voor pers 
Hans Van Goethem
0471 13 90 46
02 741 90 25
hans.vangoethem@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT Radio
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos