Skip to Content
Jongeren willen meer controles in het verkeer

Jongeren willen meer controles in het verkeer

MNM sensibiliseert luisteraars rond verkeersveiligheid

Meer controles en een puntenrijbewijs. Dat is volgens jonge Vlamingen de oplossing om het aantal verkeersongevallen te doen dalen. Dat blijkt uit een enquête die radiozender MNM en VAB uitvoerden bij bijna 800 jongeren. Vanaf vandaag sensibiliseert MNM jongeren twee weken lang rond verkeersveiligheid met "De Verkeersweken".

MNM en VAB hebben bijna 800 Vlaamse jongeren bevraagd over zes verschillende thema’s, gaande van veiligheid en gevaren in het verkeer tot de verschillen tussen mannen en vrouwen in het verkeer. Alle deelnemers hadden recent een theorietest afgelegd via de VAB-site en de meesten hadden nog geen rijbewijs gehaald.

“De enquête is enorm waardevol aangezien ze weergeeft hoe de chauffeurs van morgen tegenover verkeer en vooral verkeersveiligheid staan."
VAB-woordvoerder Maarten Matienko 

Controles en puntenrijbewijs oplossing voor ongevallen
Veel jongeren hebben schrik om een ongeval te veroorzaken. Amper 18% is daar helemaal niet bang voor. Oorzaken voor die ongevallen zijn volgens de bevraagden sms'en tijdens het rijden (97%), het gebruik van tablets (96%) en lezen (95%). Opvallend is dat 1 op 3 jongeren vindt dat roken tijdens het rijden te veel afleidt en verboden zou moeten worden.

Gevraagd welke maatregelen tegen ongevallen ze zouden nemen, als ze voor een dag minister van Verkeer zouden zijn, komen strengere controles 's nachts (65%) en het puntenrijbewijs (62%) naar boven. Gevolgd door extra opleidingen na twee zware overtredingen (60%) en meer trajectcontroles (56%).54% van de jongeren denkt dat boetes afleidend gedrag tijdens het rijden kunnen bijsturen.

Ergernissen
Agressief rijgedrag (81%) en dronken rijden (81%) zijn voor de chauffeurs van morgen de grootste ergernissen in het verkeer, gevolgd door bumperkleven (68%) en het niet verlenen van voorrang (60%).

Verschil mannen en vrouwen
Mannen en vrouwen hebben volgens de Vlaamse jongeren duidelijk een andere rijstijl. Eén op drie mannen rijdt liever ook met een man mee, terwijl vrouwen daarin geen voorkeur hebben. Mannen rijden vlotter en anticiperen beter in het verkeer, terwijl vrouwen zich meer aan de verkeersregels houden en hoffelijker zijn.

De Verkeersweken
Vanaf vandaag sensibiliseert radiozender MNM jongeren twee weken lang rond verkeersveiligheid, samen met VAB en VSV. Er is onder andere aandacht voor rij-opleidingen op maat. Uit cijfers van de FOD Economie blijkt dat oktober de dodelijkste verkeersmaand van het jaar is.

 

 

Contacteer ons
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator MNM, VRT
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator MNM, VRT
Over VRT Radio

Meer informatie

Voor pers 
Hans Van Goethem
0471 13 90 46
02 741 90 25
hans.vangoethem@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT Radio
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos