Is er nog toekomst voor de Vlaamse landbouw?

Is er nog toekomst voor de Vlaamse landbouw?

De ochtend gaat de boer op

Woensdag 5 november 2014 — Op vrijdag 7 november zendt het Radio 1-programma De ochtend uit vanop een varkensboerderij in het Vlaams-Brabantse Mollem. Eén vraag staat tijdens de uitzending centraal: Is er nog toekomst voor de Vlaamse landbouw? Want het water staat veel boeren aan de lippen. 

2014 wordt een landbouwjaar om snel te vergeten, zoveel is nu al duidelijk. De prijzen die landbouwers voor hun producten krijgen, zijn gekelderd. Was de Russische boycot de spreekwoordelijke druppel? Blijft er na de prijzenoorlog in de supermarkt nog iets over voor de landbouwer? En is verkopen met verlies voor de boeren een tijdelijk fenomeen, of is er meer aan de hand?

Over het mestprobleem is er de laatste tijd minder te doen, maar de spanning tussen natuur en landbouw blijft. Is bio misschien het antwoord op alle problemen, of is het slechts een deel van de oplossing? En welke rol mag of moet Europa spelen op landbouwgebied?

Vanop een varkensboerderij in Mollem zoekt De Ochtend naar oplossingen en antwoorden bij onder meer Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege, Piet Vanthemsche van Boerenbond en Vera Dua van Bond Beter Leefmilieu. 

De ochtend gaat de boer op: vrijdag 7.11 van 6 tot 9 uur op Radio 1