Skip to Content
In de grond zijn we niet gelijk

In de grond zijn we niet gelijk

Allerheiligenenquête Radio 2: hoeveel betaal je in je gemeente voor een graf?

Naar aanleiding van Allerheiligen onderzocht Radio 2 hoeveel je in je gemeente betaalt voor een concessie voor een graf. En daar blijkt heel veel verschil op te zitten: Tom Boonen kan in zijn thuisgemeente Balen een grafconcessie van 30 jaar kopen voor 125 euro, terwijl Stan Van Samang in Leuven 600 euro moet neertellen voor een periode van 25 jaar.

Hoeveel je moet betalen om begraven te worden, hangt af van waar je woont. De prijs voor een grafconcessie in volle grond bijvoorbeeld loopt uiteen van 0 euro in Mol tot 2000 euro in Huldenberg. Voor de 100.000 Belgen die jaarlijks sterven, is de prijs van een begrafenis dus zeer uiteenlopend. Ook de kostprijs van een klassieke grafkelder loopt erg uiteen. Naar aanleiding van 1 november vroeg Radio 2 de grafprijzen op in alle 308 Vlaamse gemeenten.


Het kan ook gratis

Weinig mensen weten dat iedere Vlaming recht heeft op een gratis graf, voor een periode van tien jaar. Wil je niet dat het graf na tien jaar wordt opgeruimd, dan moet je als nabestaande bij aanvang van de periode kiezen voor een concessie. In gemeenten zoals Mol en Rijkevorsel kan je zelfs langer gratis rusten. In een aantal gemeenten zoals Kasterlee, Malle, Zutendaal en Bekkevoort kan je ondertussen geen enkele concessie meer afsluiten. Noch voor graven, noch voor urnevelden.
Uitstrooien is overal gratis voor inwoners.
 

Steeds meer crematies

In Vlaanderen kan je kiezen tussen begraving en crematie. Steeds meer Vlamingen laten zich cremeren. In 2004 werd 48 % van de overleden Vlamingen gecremeerd. In 2009 was dat 56 % en in 2014 koos 66 % van de Vlamingen voor deze optie. Daarmee scoren we opmerkelijk hoger dan Wallonië. Daar werden in 2014 amper 40% van de overleden gecremeerd. 

De klassieke begraving verliest dus terrein. Minder Vlamingen kiezen ieder jaar voor een klassiek graf op de plaatselijke begraafplaats. In 52 van de 308 Vlaamse gemeenten kan je ondertussen niet meer begraven worden in een grafkelder. Vooral in de provincie Antwerpen lijkt dit een trend. Daar gaat het om 43 van de 70 gemeenten (61%).

 

Begraven in achtertuin

De grafkelder zal misschien verdwijnen op termijn, maar mensen kiezen soms ook voor originele begrafenissen. Een lichaam begraven mag normaal gezien enkel op een officiële begraafplaats. Maar als je een goede reden hebt om een lichaam ergens anders te begraven, dan kan minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen daar toestemming voor geven. In 46 Vlaamse gemeenten, zoals Laakdal, Bocholt, Herzele, Begijnendijk en Avelgem werden er al mensen in hun achtertuin begraven.

Met assen mag je veel meer je eigen zin doen. Je mag ze tegenwoordig mee naar huis nemen, verstrooien in je eigen tuin of er begraven. Verstrooien of begraven in een park of een andere openbare plek mag voorlopig nog niet.  Wil je de urne na verloop van tijd niet meer thuis bijhouden, dan kan je ze terug binnenbrengen bij de gemeente.

En dan nog dit: niet alleen mensen worden begraven, er is in Vlaanderen één gemeentelijke begraafplaats voor dieren.  De hond Laika werd in 1981 als eerste hond begraven op het gemeentelijk dierenkerkhof van Aarschot.  Een concessie voor je hond loopt er vijf jaar, na vijf jaar halen ze het graf van je hond weg.  

 

Voor altijd

Naar aanleiding van Allerheiligen op zondag 1 november presenteert Chris Dusauchoit van maandag 26 tot en met donderdag 29 oktober van 19 tot 21 uur het vierdelige radioprogramma "Voor altijd". Daarin gaat Chris samen met de luisteraars dieper in op enkele aspecten van de dood en afscheid nemen.

maandag 26 oktober
aflevering 1:  uitvaart en ceremonie
Hoe willen mensen tegenwoordig begraven worden? En hoe regelen joden en moslims in Vlaanderen hun uitvaart?

dinsdag 27 oktober
aflevering 2: oog in oog met de dood

Chris ontvangt oa topdokter Baki Topal, de bekendste pancreaschirurg van ons land. Hoe meldt hij slecht nieuws aan een patiënt, en hoe brengt hij hoop? De 42-jarige Kirsten komt getuigen over haar ziekte: ze heeft kanker en kan niet meer genezen.

woensdag 28 oktober
aflevering 3: rouwen

Hoe ga je om met iemand die rouwt? Hoe help je hem? Wat zeg je, en wat zeg je beter niet? Wat schrijf je op een rouwkaartje? Staat er een termijn op rouwen?

donderdag 29 oktober
aflevering 4: zin geven aan de dood.

Hoe geef je zin aan je leven nadat een dierbare gestorven is? Hoe geef je zin aan je eigen leven als je door het oog van de naald bent gekropen? Krista Bracke overleefde een agressieve aanval van streptokokken, maar ze verloor wel haar beide onderbenen en een deel van haar hand. Zij is dolgelukkig met haar “tweede kans”.

Luisteraars kunnen elke dag live naar het programma bellen op 078 353 234 of mailen naar vooraltijd@radio2.be of reageren via radio2.be.

 

Contacteer ons
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator Radio 2, VRT
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator Radio 2, VRT
Over VRT Radio

Meer informatie

Voor pers 
Hans Van Goethem
0471 13 90 46
02 741 90 25
hans.vangoethem@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT Radio
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos