Skip to Content
Helft van de jongeren aanvaardt vriendschapsverzoek op Facebook van onbekende

Helft van de jongeren aanvaardt vriendschapsverzoek op Facebook van onbekende

Actieweek rond cyberveiligheid: van maandag 28 september tot en met donderdag 1 oktober in De Inspecteur op Radio 2

Ruim de helft van de Vlaamse tieners aanvaardt een vriendschapsverzoek van een onbekende persoon op Facebook. Dat blijkt uit een experiment van het Radio 2-programma De Inspecteur. Een redacteur maakte een vals Facebookprofiel van een 14-jarige jongen die verhuisd is van Amerika naar Antwerpen. Hij stuurde lukraak honderd vriendschapsverzoeken naar verschillende tieners. 54 daarvan aanvaardden zijn verzoek. Slechts één iemand vroeg wie de persoon achter het verzoek was. 

Niet zonder gevaar

Een vriendschapsverzoek aanvaarden van een onbekende is niet zonder gevaar. Veel jongeren zetten bijvoorbeeld hun gsm-nummers en adresgegevens op hun Facebookprofiel. En op zo goed als elk profiel zijn er aanwijzingen te vinden over waar je hen zou kunnen ontmoeten. Die informatie kan je misbruiken in een gesprek, zodat het lijkt alsof je ze kent. De redacteur heeft met acht jongeren een gesprek opgestart. Twee zijn niet op de vraag ingegaan, de rest ging mee in het gesprek. Ze stelden vragen over de jongen, maar gaven ook veel prijs over zichzelf.

“Het probleem ligt niet zozeer in het maken van nieuwe contacten, maar meer in het delen van persoonlijke informatie,” zegt Marine Smeets van Child Focus, “Vaak geven jongeren veel te veel persoonlijke informatie mee op sociale media. We krijgen meer en meer klachten over grooming, waarbij een volwassene contact probeert te leggen met een jongere op sociale media om hem of haar te misbruiken.”

Hoe het experiment concreet in zijn werk ging horen de Radio 2-luisteraars op dinsdag 29 september tussen 8 en 9 uur op Radio 2.

Week rond cyberveiligheid

De Inspecteur heeft het deze week over de veiligheid op het internet, want oktober is de maand van de cyberveiligheid. CERT (cert.be), de overheidsdienst voor Cyberveiligheid, lanceert op 1 oktober een campagne om mensen bewust te maken om veilig om te gaan met het internet. De Inspecteur heeft het in de actieweek rond cyberveiligheid ook over spam en oplichting (waar komen die valse waardebonnen voor supermarkten vandaan?) op maandag, over free wifi (hoe veilig zijn die netwerken?) op woensdag en over een goed paswoord (hoe kies je dat?) op donderdag. 

Luisteraars kunnen ook elke dag bij De Inspecteur met vragen terecht over het thema via inspecteur@radio2.be

 

De Inspecteur: van maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 9.00 uur op Radio 2.

Contacteer ons
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator Radio 2, VRT
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator Radio 2, VRT
Over VRT Radio

Meer informatie

Voor pers 
Hans Van Goethem
0471 13 90 46
02 741 90 25
hans.vangoethem@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT Radio
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos