Skip to Content

Heerlijk helder: Radio 1-programma Hautekiet zoekt heldere communicatie

Juristen, verzekeraars, financiële instellingen, overheidsdiensten, ambtenaren en vele anderen verpakken hun communicatie nog vaak in nodeloos onbegrijpelijke taal. Toch is iedereen gebaat bij heldere communicatie. Hautekiet schenkt de komende weken klare taal en lanceerde vanmorgen Heerlijk helder. 

In het dagelijks leven krijgt iedereen te maken met brieven van overheidsdiensten, banken en verzekeringsmaatschappijen, van scholen en de politie. In het beste geval is de boodschap meteen duidelijk, helaas is dat lang niet altijd het geval. 

Daarom lanceert Hautekiet op woensdag 7 januari de campagne Heerlijk helder: samen met de luisteraars gaat Radio 1 op zoek naar voorbeelden van hoe het absoluut niet moet. Een panel van taalexperts staat klaar om de voorbeelden onder de loep te nemen. Zij gaan dieper in op de pijnpunten en formuleren suggesties om het beter te doen.

"Iedereen is gebaat bij een duidelijk en helder taalgebruik, niet alleen de ontvanger van de boodschap maar ook de verzender. Zowel de overheid als de privé-sector. Want ook advocaten, banken en andere instanties kunnen zich er zelfs mee onderscheiden en daardoor aan klantenbinding doen."
Jan Hautekiet

Voorbeeld van hoe het niet moet: fragment uit een brief van een advocaat

"In bovenvermelde zaak, waarin ik bij schrijven dd 28 aug 2012, waarvan ik u bijgevoegd een afschrift laat geworden, aan de raadslieden van de andere inzake zijnde partijen namens mijn desbetreffende cliënten een conclusie na deskundig onderzoek liet geworden, mocht ik tot op heden vanwege deze raadslieden van de andere inzake zijnde partijen geen repliekconclusies namens hun respectieve cliënten komen te ontvangen, waardoor ik u edele dan ook zou willen verzoeken om in deze zaak in toepassing van art 747, par 2, lid 5 van het Gerechtelijk wetboek een pleitdatum te willen bepalen, met dien verstande dat, indien 1 vd andere inzake zijnde partijen vooraslnog zou te kennen geven, dat hij of zij nog aanvullend wenst te concluderen ik in deze veronderstelling u edele graag het volgende wens ter kennis te brengen, te weten [...]"

Hautekiet: elke werkdag van 9 tot 10 uur op Radio 1, met Jan Hautekiet

Contacteer ons
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator Radio 1, VRT
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator Radio 1, VRT
Over VRT Radio

Meer informatie

Voor pers 
Hans Van Goethem
0471 13 90 46
02 741 90 25
hans.vangoethem@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT Radio
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos