Skip to Content
Generation M pakt taboes rond seksualiteit en genderidentiteit aan

Generation M pakt taboes rond seksualiteit en genderidentiteit aan

transgender zijn, homoseksualiteit bij allochtonen en aseksualiteit

Karolien Debecker heeft volgende week een aantal sterke jongeren op bezoek in haar laatavondprogramma Generation M. Allemaal vertellen ze over een unieke zoektocht naar hun seksuele of genderidentiteit. Op die manier wil het MNM-programma de bestaande taboes rond transgender zijn, homoseksualiteit bij allochtonen en aseksualiteit aanpakken.

Maandag 26 oktober: transgender zijn

In 2014 overwogen 45 minderjarigen een geslachtsveranderende ingreep. In 2015 zijn dit er al 70. Iederen wordt geboren met het lichaam van een jongen of een meisje. Maar voor sommige jongeren valt het biologisch geslacht niet samen met hun genderidentiteit.

Vincent Verwimp heette vroeger Joyce. Hij wil ook andere jongeren die worstelen met hun genderidentiteit de kracht geven om de stap te zetten. Ook al gaat zoiets vaak gepaard met onbegrip.

Ik vraag nooit aan iemand om me te begrijpen, dat kan ook niet als je niet in mijn schoenen staat. Maar ik zeg vaak: “Je hoeft niet alles te begrijpen om er respect voor te hebben. Ik wil mensen helpen, ze mee uit de put trekken.”

Vincent Verwimp

Dinsdag 27 oktober: homoseksualiteit in de allochtone cultuur

Karolien heeft twee holebijongeren op bezoek. Ze hebben allebei een andere etnische achtergrond. Yasmina is half Marokkaans, half Belgisch. Haar omgeving is op de hoogte van haar seksuele voorkeur.

Ik dacht steeds dat ik een schande was voor de moslimgemeenschap. Mensen zouden me nooit aanvaarden zoals ik ben. Op die manier heb ik mezelf lang gediscrimineerd. Hand in hand lopen wanneer ik een vriendin heb, blijft bijvoorbeeld heel moeilijk. Er is nog een lange weg af te leggen. Maar ik merk, ook binnen de moslimgemeenschap, steeds meer begrip.

Yasmina

Woensdag 28 oktober: aseksualiteit

Cheyenne Vollon en Dennis Engelen zijn twee energieke jongeren die met hun twee voeten in het leven staan. Ze verlangen zoals alle jonge mensen naar warmte en affectie. Maar seks is een puzzelstukje dat veel moeilijker past in hun relatieleven.

Wanneer seks zonder liefde kan, dan zou liefde zonder seks toch ook moeten kunnen! Ik heb al twee jaar een relatie. De grootste misvatting is, dat ik geen seks kàn hebben. Ik  kan het wél. Ik verlang er gewoon niet naar, maar ik doe het wel op geregelde tijdstippen uit liefde voor mijn vriend. Zie het als een soort van compromis.

Cheyenne

Generation M is een interactief jongerenprogramma.  Luisteraars krijgen de kans om alles waar ze wakker van liggen of over dagdromen in de groep te gooien. Het programma is het kloppend hart van wat er leeft in de jonge doelgroep van MNM.

Generation M met Karolien Debecker: van maandag tot en met woensdag van 21 tot 24 uur

 

Contacteer ons
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator MNM, VRT
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator MNM, VRT
Over VRT Radio

Meer informatie

Voor pers 
Hans Van Goethem
0471 13 90 46
02 741 90 25
hans.vangoethem@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT Radio
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos