Ex-leerlingen én leerkrachten concentratiescholen trekken aan de alarmbel

vanavond bij Karolien Debecker in Generation M op MNM

Generation-M.png

In Generation M, de laatavondshow op MNM, mogen alle jongeren hun mening geven over onderwerpen uit hun leefwereld. Vanavond laat Karolien Debecker stemmen uit concentratiescholen aan het woord. Issa Diab kwam vroeger van de ene concentratieschool in de andere terecht en wil vandaag aan de alarmbel trekken. Maar er laten ook een aantal leerkrachten uit concentratiescholen hun stem horen. Allemaal zijn ze duidelijk: er moet dringend iets gebeuren. 

Issa Diab (30) uit Antwerpen:

Mijn ouders spraken geen Nederlands, ze wisten niets van hoe ik het deed op school. Ik had gedragsproblemen en kwam van de ene in de andere concentatieschool terecht. Wij werden op geen enkel manier geïnspireerd, we geloofden er ook niet meer in. Het is niet de schuld van scholen, maar van de overheid. In ouders investeren is te laat. Investeer in jongeren, en vooral: inspireer hen met positieve voorbeelden.

 

Ook een paar jonge leerkrachten willen praten over de Antwerpse concentratiescholen waar ze werken:

 

Evi Geysels, leerkracht:

Op papier zijn wij een witte school, de leerlingen hebben vaak de Belgische nationaliteit. Maar de realiteit is dat leerlingen van thuis uit vaak taalachterstand hebben. Het ‘normale’ lesgeven is bijna onmogelijk. Er is meer spreiding nodig, een gezondere mix. Zowel in school, als in wonen, in buurtwerking, enz.

 

Kaatje Op de Beeck, leerkracht:

Er zit zoveel potentieel in de deze jongeren, maar ze halen het zelden. School is de enige plek waar ze Nederlands praten. Na de zomervakantie is hun Nederlands om zeep. Ze halen de eindtermen niet. Sommige leerlingen blijven vaak thuis om voor hun broertjes en zusjes te zorgen. Hoe kunnen we verwachten dat autochtone jongeren naar onze school komen als we het niveau niet halen?

 

E.T. (anoniem): 

Ik geef met veel liefde les, maar het beleid van ons land zou ervoor moeten zorgen dat zoiets als een concentratieschool niet meer mogelijk is. Omdat dit het onderwijs verengt.

 

Vanavond om 21u in Generation M, het jongerendiscussieprogramma op MNM. 

 

NIET VOOR PUBLICATIE:

Karolien Debecker en bovenstaande getuigen zijn bereid om extra toelichting te geven. Indien interesse, graag een seintje via [email protected] 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT Radio

Meer informatie

Voor pers
Woordvoerder aanbod VRT: radio, tv en online
02 741 90 26
[email protected]

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Contact

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel

www.vrt.be