De Inspecteur lanceert vertragingenzijnerfgoed.be

De Inspecteur lanceert vertragingenzijnerfgoed.be

Een nieuw seizoen van De inspecteur: vanaf maandag 7 september

Donderdag 3 september 2015 — De NMBS pakt in de eerste week van het schooljaar uit met een opvallende reclamecampagne. Met een radio- en televisiespot roepen ze mensen op om een onlinepetitie te tekenen op fileszijnerfgoed.be om van de files op de Belgische wegen werelderfgoed te maken. Op die website wordt de bezoeker dan aangeraden om met de trein naar het werk te gaan en worden alle voordelen van de trein opgesomd.

Vandaag duikt een parodie op van die website die de NMBS zelf op de korrel neemt: vertragingenzijnerfgoed.be. De parodie is het werk van De Inspecteur, het consumentenprogramma van Sven Pichal op Radio 2. Met die website hoopt het programma dat niet alleen de files, maar ook de vele vertragingen op het Belgische spoor ooit tot het verleden behoren. Ook de verouderde treinstellen die de NMBS blijft inzetten, zijn kop van jut. De parodiesite omschrijft die als “rijdende musea”.

“De vertragingen bij het spoor zijn een doorn in het oog van veel reizigers, dat bleek nog uit een grote consumentenbevraging die wij in het voorjaar hielden,” legt Sven Pichal uit. "Ik weet dat  NMBS zich erg inzet om de vertragingen weg te werken, maar alleen nog maar de avondspits op de eerste schooldag dinsdag liep totaal in het honderd. Dat moet beter kunnen.”

Op maandag 7 september start het nieuwe seizoen van De Inspecteur op Radio 2. Elke weekdag van 8 tot 9 uur houdt Sven Pichal consumentenproblemen tegen de lamp. Tijdens de eerste week brengt Pichal alvast een reeks over flopvakanties. Welke schadevergoeding kan je vragen wanneer je hotel niet op dat in de brochure lijkt? En bij wie moet je daarvoor zijn? Wat mogen reizigers verwachten van een rolstoelvriendelijk hotel? Bestaan daar regels over? Ook in het buitenland? De Inspecteur zoekt het uit.

De Inspecteur: van maandag tot en met vrijdag van 8 tot 9 uur op Radio 2

Een foto van een hotel uii een vakantiefolder...
... en datzelfde hotel, gefotografeerd door Radio 2-luisteraar André