Skip to Content

De 10 meest memorabele Ninja Nieuwsfilmpjes volgens VRT-ninja Mathea

Vorige week vrijdag maakte Belfius de genomineerden voor hun 52e Persprijzen bekend. Ninja Nieuws, korte nieuwsfilmpjes die MNM dagelijks op hun sociale mediakanalen post, werd genomineerd in de categorie Digitale pers. 

Wat niet veel mensen weten, is dat de redactie van Ninja Nieuws bestaat uit maar één persoon: de 23-jarige Mathea Lacko met roots in Kroatië. Sinds februari 2014 maakt zij elke dag alle Ninja Nieuwsfilmpjes. Daaruit selecteerde ze de tien "Ninja's" die haar het meest zijn bijgebleven:

 1. Mijn eerste Ninja. Ik heb er toen vier uur over gedaan om dat filmpje te maken en ik was pas na negen uur thuis, met als enige bewijs van het feit dat ik een halve dag gewerkt had een filmpje van vijftien seconden. Gelukkig gaat het nu veel sneller. Als ik alle nodige elementen heb (tekst, beeld, klank), dan is de montage op een half uur klaar. 
   
 2. De meest onderschatte Ninja. De eerste Ninja over de Oekraïnecrisis. Toen leek het een klein relletje in Kiev. Ik had die eerste weken geen idee dat ik er een jaar later nog Ninja’s over zou maken. Ik denk dat Oekraïne veruit wint op gebied van aantal Ninja’s dat er aan een enkel onderwerp zijn gewijd. Dus noem het gerust ook het langst actuele onderwerp van Ninja Nieuws.
   
 3. Ninja waarvan de tekst is bijgebleven. De uitdrukking “Willen jullie meer of minder Marrokkanen?” is een echt begrip geworden.
   
 4. De meest absurde Ninja is ongetwijfeld die over smogborden die bij elk smogalarm manueel omgedraaid moeten worden. Als ik niet zeker was van de informatie dan zou ik het nog niet geloven, denk ik. 
   
 5. De meest hoopgevende Ninja. Over hoe we binnenkort misschien kunstbloed kunnen kweken, waardoor we nooit met een tekort zitten van een bepaalde doelgroep. Dat zou toch wel wat veranderen in de medische wereld. 
   
 6. De meest euforische ninja. De eerste overwinning van de Rode Duivels op het WK. Ik heb de spanning nog nooit zo hard in de lucht gevoeld, niet alleen op het werk, maar gewoon overal. Ik maakte mij op voorhand zorgen over de teleurstelling als ze niet zouden winnen. Ik was dus heel opgelucht dat ik de volgende ochtend een feestelijke Ninja kon maken.
   
 7. De enige Ninja die ik letterlijk met tranen in mijn ogen heb gemaakt. Ik was zelf zo aangedaan van de dood van Robin Williams dat ik naast een krop in mijn keel (die heb ik natuurlijk vaker bij slecht nieuws) ook letterlijk tranen in mijn oog had.
   
 8. De leukste ninja om te maken. Ik weet niet waarom, maar ik had zo’n plezier bij het selecteren van de beelden en ik was zo blij dat ik kon vertellen over twee kalkoenen die zeker niet op een bord zouden belanden dat het mij is bijgebleven hoe leuk ik het vond om deze Ninja te maken. 
   
 9. Onverwacht succesvolle Ninja. De volgers vinden het nieuws dat er meer militairen op straat zouden zijn door de verhoogde terreurdreiging heel goed nieuws. Met bijna 600 likes en 50 000 individuele views op Facebook was het één van de meest succesvolle Ninja’s ooit. 
   
 10. Ninja met de meeste likes (alleen likes waren uitzonderlijk spectaculair). Het filmpje van Daniel Termont, burgemeester van Gent, die werd uitgeroepen tot tweede beste burgemeester werd door meer dan 1000 personen geliket, de beste score van alle Ninja’s.

Ninja Nieuws, drie keer dagelijks op de sociale mediakanalen van MNM: Facebook, Instagram, Twitter en YouTube.

Contacteer ons
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator MNM, VRT
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator MNM, VRT
Over VRT Radio

Meer informatie

Voor pers 
Hans Van Goethem
0471 13 90 46
02 741 90 25
hans.vangoethem@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT Radio
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos