Skip to Content
Concertgebouw en stad Brugge weer vol van muziek met Klara’s Iedereen Klassiek

Concertgebouw en stad Brugge weer vol van muziek met Klara’s Iedereen Klassiek

Derde editie van evenement vindt plaats op 10 oktober

Voor de derde keer dompelen Klara en het Concertgebouw van Brugge, samen met Stad Brugge en Brugge Plus, zowel kenners als niet-kenners onder in muziek met Iedereen klassiek. Net zoals de voorgaande jaren is er een gevarieerd en verrassend programma samen gesteld. Ook dit jaar kan het publiek voor eigen inbreng zorgen. In aanloop naar Iedereen Klassiek maakt Klara de luisteraars alvast warm met twee opmerkelijke initiatieven: Start-to-classic met cultuurminister Sven Gatz en de wedstrijd Iedereen klassiek-straat.

Overal klassiek

Chantal Pattyn, netmanager van Klara, en Jeroen Vanacker, artistiek directeur van het Concertgebouw, kijken er beiden alvast naar uit om het succes van de vorige twee Iedereen Klassiek-edities te verlengen.

Chantal Pattyn: “Klara is er voor de liefhebbers en de kenners van klassieke muziek. Met een actie als Iedereen klassiek willen we echter ook mensen die nooit een klassiek concert bijwoonden mobiliseren. Je bent nooit te oud of te jong om eraan te beginnen. Zelfs cultuur- en mediaminister Sven Gatz liet zich door Klara inpalmen voor een start to classic-behandeling, en zie: hij zong!”

Jeroen Vanacker: “Het zou mooi zijn mochten we de kaap van de 5.500 bezoeken in het Concertgebouw van vorig jaar overschrijden. Tijdens Iedereen Klassiek brengen heel wat mensen voor het eerst een bezoekje aan het Concertgebouw. Het event biedt een inkijk in het gevarieerde aanbod en de werking van het Concertgebouw. En bij velen smaakt dit echt naar meer. Maar ook de trouwe bezoeker komt af op Iedereen Klassiek waar ze bij diverse activiteiten ook zélf muziek mogen maken."

De Brugse binnenstad is vol met klassieke muziek en iedereen kan zich gratis laven aan de honderden muzikanten, van de leerlingen aan het Brugse Conservatorium tot de topmusici op het podium van de Concertzaal. Maar Iedereen Klassiek is minder klassiek dan het lijkt. Je kan er gamen op klassieke muziek, een virtuele wandeling maken tussen het orkest Anima Eterna Brugge en tot rust komen in Klara’s muzikale wellnesscentrum. Deze ‘out-of-the-box-projecten’ enthousiasmeren jong en oud, kenner en liefhebber.”

Start to classic

Klara trok naar het kabinet van cultuurminister Sven Gatz om hem een spoedcursus ‘klassieke muziek’ te geven in aanloop naar Iedereen Klassiek in Brugge. Minister Gatz kreeg tekst en uitleg van musicologe Sofie Taes van Anima Eterna Brugge, en live muziek van het kamermuziekensemble Revue Blanche (winnaar van Klara Muziekprijs voor jonge Belofte 2013), luitist, klavecinist en bariton Nicholas Achten, aanvoerder van het ensemble Scherzi Musicali. Chantal Pattyn hield iedereen bij de les.

De minister kreeg inzichten in de wondere wereld van de klassieke muziek. Het ensemble speelde vervolgens fragmenten die allerlei aspecten van de muziek belichten: stijlperiodes, vormen, genres, etc. Tot slot bood Klara een Mini-lexicon van de muziek, aan de hand van enkele praktische proeven. De minister zelf dirigeerde en zong, met naar verluidt mooie baritonstem. De luisteraar kan het ontdekken op zaterdag 3 oktober bij Klara van 11 tot 13 uur. De week ervoor zijn in het ochtendprogramma Espresso al fragmenten van zijn Start to classic te horen.

Wedstrijd: De Iedereen Klassiek-straat

Sinds begin september zendt Espresso een gloednieuwe serie uit: de Iedereen Klassiek-straat. Deze zomer trokken Olav Grondelaers en Annick Lesage door alle Vlaamse provincies op zoek naar straten genoemd naar klassieke componisten. Gewapend met muziek van de componist in kwestie vroegen ze aan bewoners en passanten wat die muziek bij hen teweeg bracht. Het leverde ontroerende, grappige en soms heel verrassende verhalen op.

Klara wil dit belonen met een fijne verrassing. Mensen die huisconcerten organiseren, met de buren zingen of in fanfares spelen, kunnen meedingen naar de titel ‘Iedereen Klassiek-straat’. Men moet alvast beginnen met het ‘Iedereen klassiek’-straatnaambord te downloaden op Klara.be. Een leuke foto, geluidsopname of filmpje van die Iedereen Klassiek-straat met het bord mag gemaild worden naar iedereenklassiek@klara.be samen met een korte uitleg waarom die straat deze titel verdient.

Enkele hoogtepunten van Iedereen Klassiek

 • Zot van Bach
  De 24 zangers van het Vlaams Radio Koor zingen onder leiding van hun chef-dirigent, de Fransman Hervé Niquet, vier dubbelkorige motetten van Bach. En het publiek kan zelf de slotkoralen vierstemmig meezingen.
   
 • Peter en de wolf
  Prokofievs muzikale sprookje blijft een feest voor het oor. Maar met acteur Stefaan Degand erbij wordt het ook echt theater.
   
 • Iedereen Diva
  Begeleid door de jonge dirigent Korneel Bernolet en zijn Ensemble Apotheosis kruipt Lieselot De Wilde (bekend van het Eén-programma Iedereen Beroemd) in de huid van enkele dames met wel heel grote emoties, een vocale trip door het grote repertoire.
   
 • West Side Sibelius
  Enkele hoogtepunten uit West Side Story en uit de 9de symfonie ‘Uit de nieuwe wereld’ van Antonín Dvorák beuken in tegen het bekendste werk van de Finse componist Jean Sibelius: Finlandia. Door Brussels Philarmonic, onder leiding van de Zuid-Afrikaans/Nederlandse dirigent Conrad van Alphen. Al wie wil zingen, wordt uitgenodigd om het Finse volkslied te laten weerklinken.
   
 • C.a.p.e. Anima
  Een virtuele muzikale trip. Met enkele technologische hoogstandjes, een videobril, trackers en een hoofdtelefoon beleeft men een bijna tastbare, hoogst persoonlijke muzikale ervaring. C.a.p.e. Anima brengt de toeschouwer recht in het hart van Beethovens Pastorale en schotelt hem een tableau vivant voor waarin hij de innerlijke wereld van de zesde symfonie uitgevoerd door.
   
 • Ten Liefde
  Pat Donnez lardeert Tchaikovsky’s meesterwerk Serenade met zijn eigen bevindingen over de tragische, gevaarlijke en wetteloze liefde.
   
 • Jonge Kaas
  Klara koestert zijn jonge helden. Het Zerkalo Quartet (Supernovalaureaat 2014) en klarinettiste Annelien Van Wauwe (winnaar van de Klara Muziekprijs Jonge Belofte 2014) bundelen krachten en talenten voor de vertolking van het wondermooie Klarinetkwintet van Mozart.
   
 • Wellness
  Niets zo rustgevend en zalvend als klassieke muziek. De ideale soundtrack dus voor het Klara Wellness-centrum in de Stadshallen. Hier wordt alle muziek live gebracht terwijl geest en lichaam tot rust komen. Het publiek kan actief deelnemen of gewoon meegenieten.
   
 • Uitzending
  Wie er niet bij kan zijn op 10 oktober in Brugge, moet niets missen van Iedereen Klassiek. Klara zendt uit vanuit het Concertgebouw van 10 tot 19 uur. Met verslaggeving, concertfragmenten en het slotconcert integraal live.


Contact
Stefaan Gruyaert, Concertgebouw Brugge
T +32 50 47 69 97
M +32 493 51 28 61
stefaan.gruyaert@concertgebouw.be

Over VRT Radio

Meer informatie

Voor pers 
Hans Van Goethem
0471 13 90 46
02 741 90 25
hans.vangoethem@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT Radio
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos