Skip to Content
Buurtprojecten in Antwerpen krijgen steun nav Een kwestie van geluk

Buurtprojecten in Antwerpen krijgen steun nav Een kwestie van geluk

Acht buurtprojecten krijgen steuntje in de rug van Radio 2 en de Koning Boudewijnstichting

De Eén-reeks Een kwestie van geluk is op woensdag 13 april aan haar laatste aflevering toe. De verhalen en portretten van mensen in Borgerhout en Antwerpen Noord kregen veel bijval en een konden gedurende 10 weken elke woensdagavond  rekenen op veel waardering bij de kijkers.

Tijd voor Radio 2 Antwerpen en de Koning Boudewijnstichting om de selectie bekend te maken van de oproep Een kwestie van geluk in de provincie Antwerpen, die naar aanleiding van de TV-reeks werd georganiseerd. Acht buurtprojecten werden bekroond, waarvan twee met 2.000 euro: de vzw 'In de buurt' uit Deurne en het initiatief ‘Samen kijken’ in Merksem.

Initiatieven voor een goed buurtgevoel

Het zijn vaak de kleine dingen die ervoor zorgen dat mensen zich goed voelen  in de buurt waarin ze wonen. Dat is een van de rode draden van de documentaire-reeks van Kat Steppe. Radio 2 Antwerpen en de Koning Boudewijnstichting willen dit soort kleine initiatieven stimuleren. Samen een moestuin beginnen, je huiskamer een keer per week omtoveren tot een buurtcafé, of gratis computerles geven aan de buren.

Acht buurtprojecten bekroond

De Koning Boudewijnstichting en Radio 2 Antwerpen bekroonden acht buurtprojecten en gaven hen financiële steun. Kleine bedragen kunnen daarbij al een groot verschil maken. In Lichtaart wordt elk jaar een brunch georganiseerd door een resem verenigingen. Daarmee willen zij de samenwerking in het dorp versterken. De opbrengst wordt geschonken aan projecten in de Derde Wereld. Dit project wordt gesteund met 500 euro.

In Turnhout is het nog kleinschaliger. Daar organiseert iemand een traditionele kermismaaltijd voor enkele 80-plussers. Zij koken samen op basis van oude en traditionele recepten zoals de kermis uit hun jeugd. Ook dit project kon op de goedkeuring van de jury rekenen en krijgt 500 euro.

Vzw In de buurt en Gloriant krijgen hoofdprijs

De hoofdvogel wordt afgeschoten door twee buurtprojecten. De vzw 'In de buurt' in Deurne zet in op het verstevigen van het sociale netwerk. met aandacht voor  mensen in kwetsbare situaties. Dit doen ze door laagdrempelige momenten te organiseren waar mensen elkaar kunnen leren kennen: bbq, familiefilmavond, workshops naaien, gratis kapper, kinderactiviteiten. De volledige organisatie In de Buurt wordt gedragen door ongeveer 40 vrijwilligers en bijna alle activiteiten zijn gratis. Het project krijgt 2.000 euro.

Het initiatief 'Samen kijken' van de recent opgerichte bewonersgroep van 2 woonblokken in Merksem krijgt ook 2.000 euro. De overwegend oudere bewoners willen samen dingen doen in een bewonerslokaal. Er wordt nu al samen koffie of iets sterkers gedronken, maar de initiatiefnemers willen  een TV plaatsen en internet aansluiten om ook foto’s te kunnen projecteren en bijvoorbeeld samen naar  finales (voetbal, zangwedstrijd...) te kunnen kijken onder het motto dat samen zoveel leuker is dan alleen.

De jury

De jury die de selectie maakte, had een band met het programma. Naast regisseur Kat Steppe, die voor productiehuis Panenka de reeks maakte, zetelden er ook twee opvallende figuren uit de reeks in de jury: Sanne Van Ginneken en Naima Habibi. Verder zaten ook Nico Bogaerts, eindredacteur van Sociaal.Net, Mieke Mermans, communicatieverantwoordelijke van De Warande in Turnhout en Tine Van Hauteghem, redactieverantwoordelijke van Radio 2 in de jury.

Over VRT Radio

Meer informatie

Voor pers 
Hans Van Goethem
0471 13 90 46
02 741 90 25
hans.vangoethem@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT Radio
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos