Skip to Content

Brusselse "probleemjongeren" verdedigen imago in MNM-studio

Deze week urbanweek op MNM

Dit weekend raakte bekend dat een Hasseltse basisschool een uitstap naar Brussel annuleert wegens te gevaarlijk. Daarom nodigt MNM-dj Karolien Debecker vanavond enkele Brusselse "probleemjongeren" uit in Generation M om over hun leefwereld te praten. Een aantal van hen hebben de laatste maanden jongeren uit hun omgeving zien radicaliseren. Sommigen zijn zelfs naar Syrië vertrokken om er te gaan vechten. 

De uitzending van vanavond kadert in een themaweek rond urbancultuur op jongerenzender MNM. In het programma Generation M heeft dj Karolien Debecker het met stadsjongeren over imago, taal en seksualiteit. 

Imago

Op maandag 6 oktober nodigt Karolien Debecker enkele Brusselse jongeren uit in de studio om over hun leefwereld te praten. Een aantal van hen hebben de laatste maanden jongeren uit hun omgeving zien radicaliseren. Sommigen zijn zelfs naar Syrië vertrokken om er te gaan vechten. Zulke berichten zijn niet bepaald bevorderend voor het imago van stadsjongeren. Maar hoe gaan ze zelf om met al die problemen? En hoe bouwen ze, met vallen en opstaan, aan hun toekomst?

Taal

Het "cités" is een woekerende jongerentaal in Limburg, meer bepaald in Genk en omstreken. Het is een mengeling van het Nederlands, Italiaans, Arabisch, Turks en Grieks en het wordt steeds populairder, ook bij jongeren met Vlaamse roots. Op dinsdag 7 oktober neemt Generation M een taalbad Limburse slang.

Seksualiteit

Oktober is ook seksmaand in Generation M. Elke woensdag focust het programma, in samenwerking met Sensoa, op jongeren en seksualiteit. Tijdens de urbanweek gaat Debecker dieper in op de beleving van seksualiteit in de islamcultuur. Bij moslimjongeren is seks een groot taboe, wat vaak tot stiekem gedrag en misverstanden leidt, zeker wat maagdelijkheid betreft. "Een meisje moet bloeden, anders is ze geen maagd meer" is een van de vele  misverstanden. Hoe spelen inventieve moslima's daarop in? En wat vinden moslims nu zelf over dat sekstaboe?

Generation M, van maandag tot en met woensdag van 22 uur tot middernacht op MNM

Op vrijdag 10 oktober sluit MNM zijn urbanweek af met "MNM Urbanice", het grootste indoor-urbanfestival van het land. Er zijn optredens van onder andere Jason Derulo, Safi & Spreej en TLP. Het MNM-programma UrbaNice, met Astrid Demeure en Brahim, brengen vrijdfag live verslag uit van het evenement.


 

Over VRT Radio

Meer informatie

Voor pers 
Hans Van Goethem
0471 13 90 46
02 741 90 25
hans.vangoethem@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT Radio
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos