Skip to Content
Boek.be, Stripgids en Radio 1 gaan op zoek naar de Beste Belgische Strip

Boek.be, Stripgids en Radio 1 gaan op zoek naar de Beste Belgische Strip

Vanaf 24 oktober in Braakland op Radio 1

Het thema van de Boekenbeurs dit jaar is strips. Aanleiding voor Radio 1 om vanaf vandaag op zoek te gaan naar de beste Belgische strip. Een jury van stripexperts stelde een longlist van 20 titels samen. Bovendien deelt het Radio 1-programma Braakland nog eens vijf ‘wildcards’ uit, aan vijf albums die het verdienen om op die shortlist te staan. Op donderdag 31 oktober is de shortlist compleet. 25 titels gaan voor de hoogste eer, maar de luisteraar krijgt het laatste woord.

Vanaf vandaag stript Braakland alsof het een lieve lust is. Speciaal voor deze verkiezing nam het programma 10 korte luisterspelen op. Met in de hoofdrollen Jommeke, Lucky Luke, kapitein Haddock, Ann Miller, Walter Baele en Filip Peeters.

De winnaar, het Beste Belgische Stripverhaal, wordt op 11 november bekendgemaakt tijdens  een bijzondere live-uitzending vanop de Boekenbeurs in Antwerpen.

Op zoek naar de Beste Belgische Strip: vanaf 24 oktober in Braakland, van 19 tot 20 uur op Radio 1

Lieven Vandenhaute

Nero forever. Vooral dan voor Madam Pheip. De kettingrokende vriendin van Mevrouw Nero. Kent U nog een andere vrouw die elegant pijp rookt? Haar lievelingsmerk is 'Fleur de Matras'. Madame Pheip weet waar het in het leven om draait: roddelen en winkelen. Meneer Pheip is de vleesgeworden bonhommie. Burgemeester, liberaal, perfect tweetalig. Drie keer per jaar naar de Côte d'Azur. "Ah le Néron, 't is kij plant de patat?" vraagt hij aan een tuinierende Nero, op het eerste plaatje van alweer een nieuw album. Het geniale aan Sleen is dat hij de politieke actualiteit handig in zijn stripverhalen binnensmokkelde. Politici en presidenten, zoals Willy De Clercq of Idi Amin Dada, kregen een gastrol. Niet alleen de waan van de dag, maar ook de Zeitgeist. Hoe Vlaanderen leefde, deed en dacht in de eerste decennia na de tweede wereldoorlog? Lees Nero.

Koen Fillet

Ik lijk op Anatool. Ik kan daar niks aan doen. En Anatool kan daar ook niks aan doen. Ik wens bij deze te benadrukken dat ik behalve dat uiterlijk niets met hem gemeenschappelijk heb en geen enkele sympathie voor hem koester. Maar ik schik me in mijn lot. Als Anatool zal ik op de Radio 1-site prijken. Het had erger gekund. Tom Hermans, producer van De Bende van Annemie, lijkt op Kwak. En Jan Demol, edelredacteur bij Nieuwe Feiten, lijkt op Boemel.

Xavier Taveirne

Ik heb veel strips gelezen als kind. Héél veel. Verslonden zelfs. Maar tot op vandaag blijf ik Kiekeboe lezen. Als ik ziek ben in bed bijvoorbeeld. Of net voor ik ga slapen. Het zal wel nostalgie zijn. Als kind kroop ik bijna elke zondag in onze geparkeerde auto en las ik uren aan een stuk strips. Mijn favoriet? Album 26. Het lijkt nergens over te gaan omdat de magie van de strip wordt doorbroken. Er zijn bloopers en scènes worden overgedaan. Merho speelt er zelf een rolletje in. En het is ook zijn favoriete album, weet ik.

Korneel De Clercq

Als jong welpje bij de scouts heb ik op kamp heel veel strips gelezen. Na het middageten moesten we verplicht rusten: siëstatijd. Maar rusten was saai. De enige optie was dus strips lezen en verhandelen, in alle stilte. Zo heb ik mijn eerste Rode Ridder, Piet Pienter en Bert Bibber, Kiekeboe, Suske en Wiske en Kuifje gelezen. Hele wachtlijsten werden uitgewerkt. En stiekeme smokkelroutes van tent naar tent. Later als scoutsleider las ik 's middags na het eten in de tent nog wel eens een album, uit pure nostalgie. Ondertussen waren die exclusief vervangen door de populaire F.C. De Kampioenen-strips.

 

Over VRT Radio

Meer informatie

Voor pers 
Hans Van Goethem
0471 13 90 46
02 741 90 25
hans.vangoethem@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT Radio
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos