Skip to Content
"Album 26" van De Kiekeboes is beste Belgische strip

"Album 26" van De Kiekeboes is beste Belgische strip

Merho: "Dit had ik nooit verwacht"

"Album 26" van De Kiekeboes is het beste Belgische stripverhaal. Dat vinden de luisteraars van Radio 1 die in het kader van de Boekenbeurs op zoek gingen naar de beste Belgische strip. Uit de handen van Radio 1-presentator Korneel De Clercq ontving tekenaar Merho vanmiddag de prijs tijdens een live-uitzending.

Radio 1 ging samen met Boek.be en Stripgids op zoek naar het beste Belgische stripverhaal. De luisteraars kozen uit een shortlist van 25 toptitels. "Album 26" van De Kiekeboes nam het op tegen onder andere "De zwarte madam" (Suske en Wiske), "Het gele teken" (Blake & Mortimer), "Brüsel" (Schuiten en Peeters), "De koningin van Onderland" (Jommeke), "De hoed van Geeraard de Duivel" (Nero) en "De juwelen van Bianca Castafiore" (Kuifje).

"Ik had dit nooit verwacht. Want met Willy Vandersteen, Jef Nys en Hergé laat ik mijn jeugdidolen achter mij. Zonder die mensen was ik nooit op het idee gekomen om strips te maken."

Merho

Meta-album

"Album 26" is een opmerkelijk album. Marcel Kiekeboe komt in opstand en wil zelf eens beslissen hoe de strip moet aflopen. Hij kiest natuurlijk voor een snelle auto en een knappe vrouw. Maar in een stripverhaal meespelen is nog iets anders dan een stripverhaal tekenen. Het loopt fout met de decors, Kiekeboe valt bijna van het blad en krijgt een tekstballon in zijn oog en uiteindelijk moet de lezer zelf de plaatsjes beginnen inkleuren. Tegelijk is ‘Album 26’ een strip over strips vol verwijzingen naar andere "bijna-beste-Belgische-strips".

Contacteer ons
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator Radio 1, VRT
Pieter Van Eyndhoven Perscoördinator Radio 1, VRT
Over VRT Radio

Meer informatie

Voor pers 
Hans Van Goethem
0471 13 90 46
02 741 90 25
hans.vangoethem@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT Radio
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos