Skip to Content
95% van risicogemeentes zegt klaar te zijn voor blackout

95% van risicogemeentes zegt klaar te zijn voor blackout

De Vlaamse gemeenten lijken helemaal klaar voor een afschakeling. Dat blijkt uit een rondvraag bij alle 308 gemeenten door de regionale redacties van Radio 2. 221 gemeenten riskeren een stroomuitval en daarvan is 95% helemaal voorbereid, met een nood- en interventieplan.

Van de  gemeenten die in het afschakelplan zitten, is één derde bang voor verkeersproblemen of een hogere criminaliteit als het licht uitgaat.

Zo’n 100 Vlaamse gemeenten besparen op kerstverlichting. De lichtjes blijven in de doos, worden minder lang aangedaan of klassieke lampjes worden vervangen door ledverlichting.

En, afschakeling of niet, uit de bevraging blijkt dat 76% van alle Vlaamse gemeenten bezig zijn om energie te besparen. Door over te schakelen op ledverlichting bijvoorbeeld of door de verwarming wat lager te zetten.

Crisiscentrum in dancing Cosmo

Op radio2.be vind je een kaart waarop je kan zien hoe jouw gemeente zich voorbereidt op een mogelijke afschakeling. En je vindt er opmerkelijke antwoorden uit de bevraging van Radio 2.

Zo blijkt dat grensgemeente Baarle-Hertog de inwoners aanraadt om met hun gsm via een Nederlandse operator te bellen als bij hen het netwerk uitvalt.

In Bonheiden vragen ze inwoners om "waaklichtjes" te zijn. Dat zijn mensen die bij een afschakeling langs gaan bij hun oudere buur om te zien of alles OK is.

Voeren en Overpelt voorzien bij afschakeling in elk gehucht of deelgemeente een trefpunt waar gemeentepersoneel of politieagenten het aanspreekpunt voor de burgers zijn.

Herstappe, de kleinste gemeente van het land, is helemaal klaar voor een blackout. Er zijn nogal wat landbouwers en die hebben allemaal een eigen generator. Problemen met verkeerslichten zijn uitgesloten, want die zijn er niet in Herstappe.

In Nevele gaat het personeel van een woonzorgcentrum met hoofdlampen aan de slag als het nodig is.

In Gooik en Herne zoeken ze een oplossing voor de koeien.  Die worden elektronisch gemolken, en een afschakeling zou veel geld kosten aan de boeren.

Tielt-Winge voorziet een crisiscentrum in dancing Cosmo bij een afschakeling.

Inwoners van Mesen krijgen normaal gezien een kerstboom van het gemeentebestuur, met de vraag om die verlicht op straat te zetten. Maar om te vermijden dat nu teveel lampjes de hele nacht zouden branden, gaat Mesen geen kerstbomen meer uitdelen. 

Stroomdag
Vandaag is "Stroomdag" op Radio 2. Nog tot 13 uur kunnen de luisteraars met al hun vragen over een mogelijke blackout en de gevolgen daarvan terecht op het gratis nummer 0800 120 33.

 

Over VRT Radio

Meer informatie

Voor pers 
Hans Van Goethem
0471 13 90 46
02 741 90 25
hans.vangoethem@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT Radio
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos